Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak se očitovala za nastavak pregovora Europske unije (EU) i Sjedinjenih Država o ugovoru o slobodnoj trgovini koji su u zastoju nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.


"Ja sam za nastavak pregovora o takvom ugovoru o slobodnoj trgovini" između SAD-a i EU-a koji bi omogućio "i da zajednički rješavamo sve probleme", rekla je njemačka kancelarka na gospodarskom forumu koji je organizirala njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU).

Vezani članci Summit čelnika zemalja članica Europske unije Napetost na granici raste, a sada je procurio i interni dokument EU: Buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana pod velikim upitnikom Napetosti između Sjeverne i Južne Koreje, ilustracija Bliži se formalni kraj Korejskog rata? Razgovori Južne Koreje i SAD-a o sigurnosti na poluotoku

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross koji je otkazao sudjelovanje na forumu, obratio se sudionicima u videosnimci u kojoj je opetovao spremnost SAD-a da se zaštiti od "prakse dumpinga" kojega se zemlja smatra žrtvom, napose što se tiče čelika i aluminija.

Wilbur Ross je krajem svibnja izjavio da je otvoren za nastavak pregovora o TTIP-u (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo).

"Bilo bi razumno nastaviti pregovore o TTIP-u i raditi na rješenju koje će općenito povećati našu razmjenu, smanjujući naš trgovinski deficit", rekao je.

Pregovori o TTIP-u, početi 2013., kojim se želi uspostaviti velik prostor slobodne trgovine s obje strane Atlantika, naglo su prekinuti izborom Donalda Trumpa kojega je gospodarski program snažno obilježen protekcionizmom.

Trumpova administracija koja je objavila rat trgovinskim deficitima, sada misli da bi joj ugovor omogućio da smanji neravnotežu s EU-om, napose s Njemačkom, otvarajući više ta tržišta američkim tvrtkama.

Njemačka, koja ima rekordne trgovinske viškove, najčešće je bila na meti nove američke adminstracije koja ju je optužila za nelojalnu konkurenciju. (HINA)