Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIPLOMACIJA O AMERIČKIM IZBORIMA

REAKCIJE NA POBJEDU Svjetski i europski čelnici čestitaju, Njemačka "šokirana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabranom američkom predsjedniku danas stižu čestitke političara iz cijelog svijeta nakon završnice američkih izbora 2016. godine. Ipak, njemački političari kažu da su šokirani i upozoravaju na nesigurnu geopolitičku situaciju nakon ulaska američkog multimilijardera u Bijelu kuću.

Iako je donedavno bila kritična prema Trumpu, britanska premijerka Theresa May istaknula je u čestitki da će Velika Britanija i SAD ostati i dalje "snažni i bliski partneri na području trgovine, sigurnosti i obrane".

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

"Željela bih čestitati Donaldu Trumpu na izboru za novog predsjednika SAD-a, nakon teške kampanje", kazala je. "Velika Britanija i SAD imaju dugotrajne i posebne odnose koji se temelje na vrijednostima slobode, demokracije i poduzetništva. Mi smo, i to ćemo i ostati, snažni i bliski partneri na području trgovine, sigurnosti i obrane."

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u svojoj je čestitci također izrazio nadu u nastavak partnerstva između zemalja. "Snažno vjerujem u važnost odnosa Velike Britanije i SAD-a i uvjeren sam da ih možemo zajedno dalje razvijati", napisao je na Twitteru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je nadu da će Trumpov izbor dovesti do pozitivnih pomaka za Bliski istok i temeljna prava i slobode u svijetu. "Nadam se da će ovaj izbor američkog naroda dovesti do korisnih pomaka za svijet kad je riječ o temeljnim pravima i slobodama, demokraciji i razvoju regije", rekao je u govoru u Istanbulu.

Turski premijer Binali Yildirim kazao je kako se nada poboljšanju odnosa sa SAD-om i ponovno zatražio izručenje klerika Fethullaha Gulana kojeg Ankara smatra odgovornim za državni udar u srpnju.

Talijanski premijer Matteo Renzi, koji je otvoreno podržavao Hillary Clinton, također se pridružio čestitkama, izrazivši nadu da će odnosi Italije i SAD-a ostati snažni. "Želim mu dobro. Talijansko-američko prijateljstvo je čvrsto", rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je za novog američkog predsjednika da je "pravi prijatelj Države Izrael". "Novoizabrani predsjednik Trump pravi je prijatelj Države Izrael i radujem se suradnji s njime na promicanju sigurnosti, stabilnost i mira u našoj regiji", rekao je.

Netanyahu nije u izjavi spomenuo nikakve kontroverzne teme, za razliku od nekih članova svoje vlade. Ministar obrazovanja Naftali Bennett, čelnik desničarske stranke Židovski dom, kazao je da je ideja palestinske države Trumpovim izborom mrtva. "Era palestinske države je završila", kazao je.

Iskrene čestitke iz vrha EU

Nakon njegove pobjede na američkim izborima 2016. godine, predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker čestitali su Donaldu Trumpu, ističući da je sada važnije no ikad pojačati transatlantske odnose.

“Upućujemo iskrene čestitke na izboru za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Strateško partnerstvo između EU-a i SAD-a ukorijenjeno je u zajedničkim vrijednostima slobode, ljudskih prava, demokracije i tržišnog gospodarstva”, kaže se u zajedničkom pismu Tuska i Junckera.

“Danas je važnije no ikad pojačati transatlantske odnose. Jedino tijesnom suradnjom mogu EU i SAD i dalje činiti razliku u suočavanju s izazovima bez presedana poput Islamske države, prijetnji ukrajinskoj suverenosti i teritorijalnom integritetu, klimatskim promjenama i migracijama”, dodaju europski čelnici.

Juncker i Tusk dodaju da je strateško partnerstvo EU-a i SAD-a duboko i da ne treba štedjeti napora kako bi se osiguralo da veze koje vežu dvije strane ostanu čvrste i trajne, uključujući i Transatlantsko investicijsko i strateško partnerstvo (TTIP), o kojem se pregovara. Juncker i Tusk pozvali su Tumpa da posjeti Europu i dođe na summit EU-SAD prvom prigodom koja se ukaže.

Putin, Le Pen, Orban...

Ruski predsjednik Vladimir Putin telegramom je čestitao Trumpu na pobjedi na američkim izborima 2016. godine, izvijestio je Kremlj. "Putin je izrazio nadu da će se zajedničkim naporima nastojati obnoviti rusko-američki odnosi koji su zapali u krizu, da će se uspjeti nositi s rastućim međunarodnim problemima te tražiti i pronaći učinkovite odgovore na izazove što ih pred sve nas postavlja globalna sigurnost", stoji u priopćenju Kremlja.

Na pobjedi je Trumpu čestitao i mađarski premijer Viktor Orban. "Kako dobre vijesti. Demokracija je još živa", napisao je Orban na svojem Facebooku. Europska unija nastavit će surađivati sa Sjedinjenim Državama nakon izbora republikanca Donalda Trumpa za predsjednika države, izjavila je pak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Veze između EU-a i Sjedinjenih Država dublje su od bilo kakvih političkih promjena. Nastavit ćemo suradnju i ponovno otkrivati snagu Europe", rekla je nakon objavljene informacije o Trumpovoj pobjedi.

No predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz smatra da će izbor Donalda Trumpa za 45. predsjednika SAD-a otežati posao Europskoj uniji. "Moramo poštovati budućeg predsjednika Sjedinjenih Država... nadam se da ćemo uspjeti pronaći prostor za suradnju", kazao je.

Predsjednica francuske ekstremno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen čestitala je Trumpu putem Twittera još dok su se čekali konačni rezultati. "Čestitke novome predsjedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trumpu i slobodnom američkom narodu", napisala je Le Pen.

Njemački političari u šoku

Norbert Roettgen, visoki dužnosnik konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-demokratske unije, za Deutschlandfunk radio izjavio je kako njemačka vlada nije sigurna što će republikanac Trump napraviti ako pobijedi na izborima.

"Upravo shvaćamo da nemamo pojma što će ovaj američki predsjednik raditi ako glas ljutnje uđe i prevlada u uredu najmoćnijeg čovjeka na svijetu", kazao je Roettgen, dodavši i kako misli "da smo geopolitički u vrlo nesigurnoj situaciji".

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je za njemačku televiziju kazala da Trumpova neočekivana pobjeda na predsjedničkim izborima predstavlja "ogroman šok". Za ARD je rekla: "Mislim da je Trump svjestan toga kako ovo nije bilo glasovanje za njega, već protiv Washingtona, protiv establišmenta".

Ured palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa pozvao je novoizabranog predsjednika SAD-a da radi na uspostavljanju palestinske države, uz mirovne napore s Izraelcima koji su već dugo u prekidu. "Spremni smo na suradnju s novoizabranim predsjednikom koja će se temeljiti na rješenju o dvjema državama i uspostavljanju palestinske države u njezinim granicama iz 1967.", kazao je za AFP glasnogovornik ureda Nabil Abu Rudeina, misleći pritom na godinu kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu.

Na pobjedi je Trumpu čestitao i Nigel Farage, čelnik Britanske neovisne stranke (UKIP) koji je predvodio kampanju za izlazak Britanije iz Europske unije, a filipinski predsjednik Rodrigo Duterte novome je američkom predsjedniku uputio "srdačne čestitke", dodavši da se raduje suradnji i još boljim odnosima između dviju zemalja koji će se temeljiti na obostranom poštovanju, dobrobiti i vjernosti demokratskim idealima i vladavini zakona".

Japanski premijer Shinzo Abe "najsrdačnije je čestitao" Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi, dodavši kako su "Japan i Sjedinjene Države nepokolebljivi saveznici koje povezuju zajedničke vrijednosti poput slobode, demokracije, temeljnih ljudskih prava i vladavine zakona". (D. B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene