Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne želi Grčku izvan eurozone

Merkel: Srce mi krvari kad vidim koliko je onih s malim plaćama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici eurozone ne prestaju tražiti izlaz iz gospodarske krize. Njemačka kancelarka poručuje kako će do kraja godine biti postignut dogovor o većoj političkoj koordinaciji, ali i većoj odgovornosti zemalja članica.

Svake godine, pred kraj ljeta, njemačka kancelarka obrati se novinarima i javnosti. Raspoloženje dobro, ali bez velikih novina. 'Moramo poduzeti dodatne korake. Ova kriza mora se rješavati uglavnom politički, pa treba napraviti ono što nismo u dovoljnoj mjeri kada smo uvodili euro. Treba nam veća koordinacija i veća odgovornost. Zato nas čeka puno posla do kraja godine', rekla je Merkel.

Pročitajte i ovo Cijene hrane, ilustracija Mi i Belgija I ovdje smo u samom vrhu: Hrvatska ima dvostruko veću inflaciju od gotovo svih u eurozoni Slika nije dostupna Ugrožena gospodarstva Izvanredni summit Eurozone: Euro u najvećoj krizi ikada

Njemačka kancelarka ponavlja kako ne želi Grčku izvan Europe. No, sve je jasnije da osiromašena Grčka sve teže ispunjava zahtjeve svjetskih vjerovnika. 'Već sam rekla da mi srce krvari kada vidim koliko je ljudi s malim plaćama koji ne mogu ništa promijeniti, a koliko je bogatih koji su sa svojim novcem napustili Grčku', dodaje Merkel.

>> Merkel i Monti zadovoljni događajima u EU

Politika Angele Merkel je jasna: bez štednje izlaza iz krize nema. Taj put slijedi i Španjolska. Kako bi popunila rupe u proračunu, za sljedeću godinu najavljuje restrukturiranje željeznice. Zaposleni su stupili u štrajk.

Kako bi smanjila proračunski minus za 56 milijardi eura, španjolska će vlada javnom sektoru smanjiti plaće i ukinuti povlastice, a bit će i otkaza. Već sada je u Španjolskoj nezaposleno gotovo šest milijuna ljudi. Deseci tisuća prosvjedovali su za vikend. Sigurno će prosvjedovati opet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene