Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel prva je čelnica neke zapadne zemlje koja je oštro osudila ubojstvo saudijskog novinara, a njezina vlada sada je pod pritiskom zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijskoj Arabiji i politički čelnici pozivaju na redefiniranje odnosa između Berlina i Rijada. I Francuska osudila ubojstvo Khashoggija.


Merkel je u subotu oštro osudila ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva "manjkavima".

Vezani članci Angela Merkel (Foto: AFP) Angela Merkel: ''Nakon isteka kancelarskog mandata ne stojim na raspolaganju ni za koju političku funkciju'' Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Novi krvavi neredi u Parizu: Uhićeni deseci ljudi, policija bacila suzavac, ima i ozlijeđenih

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", stoji u zajedničkom priopćenju kancelarke Angele Merkel i ministra vanjskih poslova Heika Maasa u kojem se dodaje "Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara... Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave."

Uz izraze sućuti Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt.

Ubojstvo saudijskog novinara disidenta pritisak je na njemačku vladu zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijcima, piše agencija AFP.

Pozivi na prekid izvoza oružja

"Njemački odnosi sa Saudijskom Arabijom moraju biti preispitani nakon tako nevjerojatnih događaja", rekao je u subotu Lars Klingbeil, glavni tajnik socijaldemokrata (SPD), koalicijskog partnera u vladi kancelarke Merkel.

To mora uključiti i prodaju oružja, rekao je Klingbeil. Njemačka agencija dpa je prenijela da je Njemačka je 30. rujna dala dozvole za izvoz oružja u vrijednosti 416,4 milijuna eura prema Saudijskoj Arabiji za 2018. godinu, a samo je Alžir bio veći kupac njemačkog oružja, u vrijednosti 741,3 milijuna eura.

Međutim, izdavanje dozvola ne znači da će kupoprodaja biti ostvarena.

Vlada mora "okončati strateško partnerstvo s Rijadom i prekinuti izvoz oružja", zatražio je u subotu čelnik Zelenih odgovoran za vanjsku politiku Omid Nouripour.

Na ustrajanje Socijaldemokrata koalicijski sporazum propisuje da njemačka vlada ne smije odobriti izvoz oružja ni jednoj zemlji "izravno" uključenoj u rat u Jemenu.

Postoji međutim iznimka u koalicijskom sporazumu za zemlje za zemlje s kojima je Njemačka sklopila dogovore o oružju prije Merkelina četvrtog mandata.

Arapska potpora Rijadu, Zapad suzdržan

Nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija već je rezultirao otkazivanjem sudjelovanja svjetskih ekonomista i političara na velikoj gospodarskoj konferenciji zakazanoj 23. listopada u Rijadu.

Egipat, Ujedinjen Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Jemen u subotu su gotovo identičnim riječima podržali očitovanje Rijada o smrti saudijskog novinara, a zapadne zemlje i velike svjetske sile do sada su bile vrlo suzdržane.

Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arabije i "naše sljedeće korake", dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu o okolnostima smrti novinara.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je pojašnjenje Rijada o smrti Khashoggija u konzulatu u Istanbulu "uvjerljivo". Priznanje o njegovoj smrti i okolnostima u kojima je do toga došlo nazvao je "dobrim prvim korakom".

Jedini je do sada "duboku uznemirenost" potvrdom Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija izrazio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Ministar Maas za zaustavljanje izvoza njemačkog oružja Rijadu

Njemačka ne smije odobravati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dok se ne dovrše istrage o okolnostima ubojstva novinara Jamala Khashoggija, rekao je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Maas je u razgovoru za njemačku javnu televiziju Tagesthemen istaknuo kako ne postoji razlog za odobravanje prodaje dok ne bude jasno što se dogodilo Khashoggiju.

Izgleda da se time povlači odluka od prošlog mjeseca za autorizaciju prodaje njemačkih topničkih sustava Rijadu.

"Dok god istrage traju i dok ne znamo što se ondje dogodilo, ne postoji razlog za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju", zaključio je njemački ministar.

Vlada mora "okončati strateško partnerstvo s Rijadom i prekinuti izvoz oružja", zatražio je u subotu čelnik Zelenih odgovoran za vanjsku politiku Omid Nouripour.

Kancelarka Angela Merkel je u subotu u zajedničkom priopćenju s ministrom Maasom oštro osudila ubojstvo novinara Khashoggija ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva "manjkavima".

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", stoji pripoćenju u kojem se dodaje "Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara... Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave." Uz izraze sućuti Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt.

''Francuska najoštrije osuđuje ovo ubojstvo''

Francuska osuđuje ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i traži temeljitu istragu tog slučaja, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

"Francuska najoštrije osuđuje ovo ubojstvo", priopćio je francuski ministar.

"Potvrda smrti gospodina Jamala Khashoggija je prvi korak prema utvrđivanju istine. No i dalje ostaju brojna pitanja", dodao je Le Drian.

"Ova očekivanja još su snažnija jer su naše dvije države povezane strateškim partnerstvom koje uključuje iskrenost, obaveze i transparentnost", prenosi agencija France Presse riječi ministra.

Le Drian je izrazio sućut novinarovoj obitelji i upozorio da oni koji su odgovorni za njegovu smrt moraju za to odgovarati.

Podsjetimo, Saudijska Arabija objavila je u subotu da je novinar Jamal Khashoggi umro u borbi u istanbulskom konzulatu i da su dva viša dužnosnika otpuštena zbog njegove smrti, i dok je za te navode američki predsjednik Donald Trump rekao da su vjerodostojni, američki zastupnici smatraju da je u njih teško povjerovati.

Priznanje Saudijske Arabije da je Khashoggi umro u konzulatu stiglo je nakon dva tjedna opovrgavanja da su imali išta s njegovim nestankom i nakon sve glasnijih zahtjeva zapadnih saveznika za objašnjenjem što se dogodilo. Njegov nestanak izazvao je prosvjede širom svijeta, a neki su američki zastupnici pozvali na stroge akcije protiv Rijada.

Turska je u subotu obećala da će otkriti sve pojedinosti o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nakon što je Saudijska Arabija prvi put priznala da je on ubijen u njezinom konzulatu u Istanbulu, prenosi BBC.

"Turska neće nikad dopustiti zataškavanje", istaknuo je glasnogovornik vladajuće turske stranke Omer Celik i rekao "Turska će otkriti sve što se dogodilo".

Amnesty International (AI) je priopćio da se saudijsko objašnjenje u vezi smrti Khashoggija u njihovom konzulatu u Istanbulu čini kao kamuflaža za "okrutno ubojstvo". (Hina)