Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana zbog optužbi za ratni zločin

Merčep: Nemam se od čega braniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep sudsko vijeće najavilo je ročište na kojem će obrana i tužiteljstvo iznijeti svoje završne govore.

Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep u petak nije želio iznositi svoju obranu za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. pa je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda za svibanj najavilo ročište na kojem će obrana i tužiteljstvo iznijeti svoje završne govore nakon čega se očekuje izrcanje nepravomoćne presude.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita

"Nema se od čega braniti", kazao je Merčep koji se na optuženičkoj klupi nalazi kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a što je, prema tvrdnjama tužiteljstva, 1991. nezakonito uhićivala, mučila, zlostavljanja i ubijala civile sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Sudac Zdravko Majerović potom je zaključio dokazni postupak i završne govore zakazao za 6. svibnja.

Optužnica protiv Merčepa kojega se isprva teretilo da je zapovijedao zločine izmijenjena je prošlog srpnja, nakon više od tri i pol godine suđenja, pa sada očekuje presudu zbog optužbi da pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima.

Pripadnici te postrojbe, tvrdi tužiteljstvo, nisu bili podučeni o svojim obavezama koje proizlaze iz normi međunarodnog i humanitarnog ratnog prava, čime im je Merčep "dao prešutno odobrenje za takvo postupanje i za vrijeme dok nije bio na terenu". Tužiteljstvo ga tereti da je znao za nezakonita postupanja postrojbe poznate kao "merčepovci" koja je tijekom rata bila smještena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu. "Merčepovci" su navodno na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep od početka postupka tvrdi da nije kriv, a poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko "merčepovaca" te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene