Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po učitelje i učenike

Skandal: 235 milijuna udžbenika tiskano s 'morem' gramatičkih pogrešaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meksiko potresa skandal sa školskim udžbenicima. naime, svih 235 milijuna osnovnoškolskih udžbenika prepuno je gramatičkih pogrešaka, a službene vlasti pronašle su same čak 117 u svakom od njih.

Najnoviji osnovnoškolski udžbenici u Meksiku, umjesto da educiraju djecu, zadaju glavobolje struci i učiteljima. Svih 235 milijuna tiskanih udžbenika prepuni su gramatičkih pogrešaka, odnosno iste stvari koju učitelji imaju zadatak učenike naučiti da ne rade. S takvim udžbenicima, to će teško ići pa su učitelji od vlasti dobili naputak da sami ispravljaju pogreške. Povrh toga, barem jedan grad u tim udžbenicima je zemljopisno krivo naveden.

Pročitajte i ovo Nesreća u Meksiku sjeverozapad Meksika VIDEO Strašna nesreća u turističkom odredištu: Sudarili se autobus i kamion, u buktinji izgorjelo 19 ljudi Ilustracija Probijen štit Sudit će se najvećim proizvođačima oružja: "Znali ste da se oružje prodaje onima koji potiču nasilje"

>> Bandić: Besplatni udžbenici na klupama do 23. kolovoza

Taj skandal je prerasao u nacionalnu sramotu za Meksiko, a dogodio se usred reforme školskog sustava. Ministar obrazovanja Emilio Chuayffet pogreške je nazvao 'neoprostivima'.

'Kako ćemo razvijati dječije znanje gramatičkim pogreškama?, istaknuo je Chuayffet, a prenosi AP.

No, poznavatelji situacije u Meksiku ističu kako je skandal s udžbenicima samo najnovijiznak slabosti meksičkog edukacijskog sustava.

Samo 47 posto meksičke djece završava srednju školu. S druge strane, učitelji su nekvalificirani, a po starim pravilima, mogli su prodavati ili kupovati svoju poziciju, koja je relativno dobro plaćena u ruralnim područjima Meksika.

Sami učitelji, s druge strane, imaju i svojih problema, među kojima su prenatrpane učionice (40+ učenika), kurikulum koji promovira učenje napamet a ne promišljanje te manjak državnih sredstava za održavanje sustava. Povrh svih tih problema, učitelji sad mogu dodati i udžbenike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene