Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Meksiko potresa skandal sa školskim udžbenicima. naime, svih 235 milijuna osnovnoškolskih udžbenika prepuno je gramatičkih pogrešaka, a službene vlasti pronašle su same čak 117 u svakom od njih.


Najnoviji osnovnoškolski udžbenici u Meksiku, umjesto da educiraju djecu, zadaju glavobolje struci i učiteljima. Svih 235 milijuna tiskanih udžbenika prepuni su gramatičkih pogrešaka, odnosno iste stvari koju učitelji imaju zadatak učenike naučiti da ne rade. S takvim udžbenicima, to će teško ići pa su učitelji od vlasti dobili naputak da sami ispravljaju pogreške. Povrh toga, barem jedan grad u tim udžbenicima je zemljopisno krivo naveden.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Njima je prekipjelo: Pozvali bogate zemlje da prestanu gomilati cjepivo protiv COVID-a Žena s nože, ilustracija (Foto: Getty Images) Izbola muža kad je vidjela eksplicitne slike s drugom ženom, a onda je uslijedio još veći šok

>> Bandić: Besplatni udžbenici na klupama do 23. kolovoza

Taj skandal je prerasao u nacionalnu sramotu za Meksiko, a dogodio se usred reforme školskog sustava. Ministar obrazovanja Emilio Chuayffet pogreške je nazvao 'neoprostivima'.

'Kako ćemo razvijati dječije znanje gramatičkim pogreškama?, istaknuo je Chuayffet, a prenosi AP.

No, poznavatelji situacije u Meksiku ističu kako je skandal s udžbenicima samo najnovijiznak slabosti meksičkog edukacijskog sustava.

Samo 47 posto meksičke djece završava srednju školu. S druge strane, učitelji su nekvalificirani, a po starim pravilima, mogli su prodavati ili kupovati svoju poziciju, koja je relativno dobro plaćena u ruralnim područjima Meksika.

Sami učitelji, s druge strane, imaju i svojih problema, među kojima su prenatrpane učionice (40+ učenika), kurikulum koji promovira učenje napamet a ne promišljanje te manjak državnih sredstava za održavanje sustava. Povrh svih tih problema, učitelji sad mogu dodati i udžbenike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook