Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodni suci i tužitelji ostaju u BiH i nakon 2009. godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso i vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorad Barašin uputili su službeni zahtjev ministarstvu pravosuđa BiH, visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku, te veleposlanicima zapadnih zemalja akreditiranim u Sarajevu da poduzmu korake kako bi se nastavilo sudjelovanje sudaca i tužitelja iz inozemstva u procesima koji se vode na državnom sudu.

Prema postojećoj 'izlaznoj strategiji' Suda i Tužiteljstva BiH, međunarodni suci i tužitelji koji sada tamo rade trebali bi napustiti te pozicije do kraja 2009. godine, a njihov posao u cijelosti preuzeti domaći kadrovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Nevladine udruge za zakon o reformi policije Slika nije dostupna Silajdžić se nada ubrzanom približavanju BiH NATO-u

Kreso i Barašin su u pismu čiji je sadržaj objavio 'Dnevni avaz' upozorili kako bi to bilo preuranjeno, tim prije što se neprekidno povećava broj kompliciranih predmeta koji čekaju na procesuiranje.

Međunarodni suci i tužitelji na Sudu BiH rade na slučajevima ratnih zločina i organiziranog kriminala.

Samo u odjelu za ratne zločine tijekom prva četiri mjeseca ove godine potvrđeno je 15 optužnica sa 20 optuženih.

Tijekom cijele 2006. godine na Sudu BiH podignute su 22 optužnice sa 28 optuženih.

'U današnjoj situaciji u kojoj su Tužiteljstvo i Sud izloženi svakodnevnim napadima i nedobronamjernoj kritici i pokušajima da se obezvrjedi njihov rad, prisutnost stranih sudaca i tužitelja od ogromnog je značenja i za povjerenje javnosti u ove institucije', stoji u pismu.

Prema navodima 'Avaza', zapadne zemlje već su iskazale spremnost ispuniti ovakve zahtjeve, a uskoro se može očekivati i njihovo javno očitovanje.

Predsjednica Kreso je tijekom susreta s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Faustom Pocarom u srijedu u Sarajevu predložila da sadašnji suci koji rade u Den Haagu prijeđu raditi isti posao na Sudu BiH kada Haški sud zatvori vrata.

Pocar je iskazao načelnu spremnost poduprijeti takvu zamisao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene