Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev objavio je na nuklearnom samitu u Washingtonu, da će Rusija zatvoriti posljednji reaktor za plutonij, što je američki predsjednik Barack Obama pozdravio kao 'doprinos zajedničkim naporima' na području nuklearne sigurnosti.


Reaktor ADE-2 već 52 godine proizvodi plutonij za nuklearno oružje u Železnogorsku, nekada tajnom gradu u Sibiru. Rusija i SAD ranije su postigli sporazum da će reaktor ADE-2 biti zatvoren najkasnije 2010. godine. 'Pozdravljam najavu predsjednika Medvedeva. To je važan korak naprijed koji pokazuje vodstvo Rusije u pitanjima nuklearne sigurnosti, i pridonijet će zamahu naših zajedničkih globalnih napora', istakao je Obama u priopćenju Bijele kuće.

>> Obama i Medvedev telefonom ‘konstruktivno’ razgovarali o sporazumu o oružju

Vezani članci Slika nije dostupna Iran: Uz asistenciju Rusa počelo prijenos nuklearnog goriva u reaktor Slika nije dostupna Obama i Medvedev sutra potpisuju novi START

Prema izvješću Međunarodnog panela za fisijske materijale (IPFM) iz 2008., reaktor ADE-2 je prvotno trebao biti zatvoren prošle godine, nakon što je dovršena gradnja zamjenskog postrojenja u Železnogorsku. 'Izgradnju postrojenja financirale su Sjedinjene Države', izvijestio je IPFM prije dvije godine. (Hina)