Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Doprinos zajedničkim naporima'

Medvedev najavio zatvaranje zadnjeg reaktora za plutonij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev objavio je na nuklearnom samitu u Washingtonu, da će Rusija zatvoriti posljednji reaktor za plutonij, što je američki predsjednik Barack Obama pozdravio kao 'doprinos zajedničkim naporima' na području nuklearne sigurnosti.

Reaktor ADE-2 već 52 godine proizvodi plutonij za nuklearno oružje u Železnogorsku, nekada tajnom gradu u Sibiru. Rusija i SAD ranije su postigli sporazum da će reaktor ADE-2 biti zatvoren najkasnije 2010. godine. 'Pozdravljam najavu predsjednika Medvedeva. To je važan korak naprijed koji pokazuje vodstvo Rusije u pitanjima nuklearne sigurnosti, i pridonijet će zamahu naših zajedničkih globalnih napora', istakao je Obama u priopćenju Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nuklearno naoružanje Obama i Medvedev sutra potpisuju novi START Slika nije dostupna 'Glavna vanjska prijetnja' Rusija: Širenje NATO-a prijetnja sigurnosti

>> Obama i Medvedev telefonom ‘konstruktivno’ razgovarali o sporazumu o oružju

Prema izvješću Međunarodnog panela za fisijske materijale (IPFM) iz 2008., reaktor ADE-2 je prvotno trebao biti zatvoren prošle godine, nakon što je dovršena gradnja zamjenskog postrojenja u Železnogorsku. 'Izgradnju postrojenja financirale su Sjedinjene Države', izvijestio je IPFM prije dvije godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene