Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi plan

Ivana Petrović s Međunarodne konferencije o sigurnosti: "Ta je vijest odjeknula kao bomba"

Aktualno Galerija Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Münchenska sigurnosa konferencija - 1 Münchenska sigurnosa konferencija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Münchenska sigurnosa konferencija - 2 Münchenska sigurnosa konferencija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Münchenska sigurnosa konferencija Galerija 1/4 >>
Međunarodna konferencija o sigurnosti u Münchenu privodi se kraju. Zemlje sudionice jednoglasno su iskazale potporu Ukrajini obećavajući daljnju potporu i naoružanje.

Konferenciju u Münchenu prati reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. Vrlo malo se govori o šefovima tajnih službi koji se okupljaju na Minhenskoj konferenciji.

"Oni su zapravo temeljni kamen ove stare i vrlo respektabilne konferencije. Sastaju se odvojeno od političara, njihovi programi i njihova imena nisu nikad javno dostupni", rekla je Petrović.

"To se sve odvija u tajnosti, razgovaraju o aktualnostima u svijetu. Prošle godine je bilo pitanje o napadu Rusije na Ukrajinu. Ove godine je to refleksija ruskog napada na Ukrajinu i kompletna promjena u sigurnosnoj arhitekturi", dodala je.

"Naš šef tajne službe osvrnuo se i na to da se hrvatska tajna služba već dugo bavi ruskim utjecajem u Hrvatskoj, da Rusi nisu provodili svoj utjecaj samo preko svojeg diplomatskog predstavništva ili svoje agenture i na druge načine, no nije precizno odgovorio o kojim se drugim načinima radi", kazala je Petrović.

"Regija ima određene specifičnosti"

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić u izjavama tijekom konferencije je rekao: "Naša regija ima određene specifičnosti i ako poznajemo ruski utjecaj, ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama našeg susjedstva, moramo napraviti jasnu razliku između toga što je ruski utjecaj u našoj regiji u pojedinim zemljama i agende pojedinih zemalja zapadnog Balkana koje utječu na druge zemlje zapadnog Balkana."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković konferencija o sigurnosti Hrvatska nastavlja naoružavati Ukrajinu, Plenkovića pitali boji li se rata na Balkanu

"Unazad osam do devet godina počeli smo imati aktivne mjere, kada smo prvi put potjerali određene ruske državljane iz Hrvatske. U tom razdoblju od tada do sada mi smo i prekinuli kontakt s ruskim službama, što je bila jedna specifičnost u našem okružju. Tako da mi taj fenomen koji možda neki naši saveznici tek sada, odnosno od prošle godine percipiraju, mi - Hrvatska, naša služba bori se protiv toga već dugo", dodao je.

Naglasci u subotu

Petrović kaže da su u subotu naglasci na konferenciji bili na Kini i njezinoj najavi mirovnog plana za rat u Ukrajini. Plan bi trebao predstaviti kineski predsjednik za tjedan dana.

"Ta je vijest odjeknula kao bomba, tim više što on govori da njihov mirovni plan sadržava poštovanje teritorijalnog identiteta obiju zaraćenih strana", rekla je Petrović.

"Nakon njega je govorila američka potpredsjednica Kamala Harris, nije se osvrtala na njegov govor već je rekla kako su se odnosi Kine i SAD-a poboljšali. Očito je neki novi multilateralizam na djelu", dodala je.

"Treće je najava Ursule von der Leyen o tome da će EU kupovati streljivo na način da će, kao za cjepivo, sklapati ugovore s respektabilnim proizvođačima oružja koji će streljivo dostavljati", kazala je.

"To su ozbiljne stvari, stvari koje zahtijevaju ozbiljnu strategiju i zaštitu od korupcije. Dio streljiva dostavljao bi se Ukrajini, a dijelom bi članice EU-a, u okviru vlastite sigurnosne politike, punile svoje ispražnjene rezerve", zaključila je Petrović.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Okupljeni šefovi država Ivana Petrović iz Münchena: "Macron je zaoštrio retoriku, rekao je da se Ukrajini mora pružiti maksimalna vojna potpora"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene