Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidat Europske pučke stranke

Smiješi mu najmoćnija pozicija u EU-u: Poznat je kao umjereni političar i osoba spretna u traženju kompromisa

Manfred Weber (Foto: AFP) - 6
Manfred Weber (Foto: AFP) - 6 Afp
Aktualno Galerija Manfred Weber (Foto: AFP) - 6 Manfred Weber (Foto: AFP) - 6 Foto: Afp Manfred Weber (Foto: AFP) - 7 Manfred Weber (Foto: AFP) - 7 Foto: Afp Manfred Weber (Foto: AFP) - 5 Manfred Weber (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Manfred Weber (Foto: AFP) - 4 Manfred Weber (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +2 Manfred Weber (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/7 >>
Manfred Weber je tzv. spitzenkandidat, odnosno vodeći kandidat Europske pučke stranke za europske izbore koji će se održati u svibnju sljedeće godine. Smiješi mu se najmoćnija pozicija u Europskoj uniji.

Manfred Weber, 46-godišnji Nijemac, prema brojnim europskim medijima, najutjecajniji je zastupnik u Europskom parlamentu. Od Europske pučke stranke, najveće europske stranke, čiji je član, sada je dobio nominaciju za njihova glavnog kandidata.

Pročitajte i ovo Susret Europske pučke stranke - 1 NAJAVIO VAŽAN PROJEKT Plenković na sastanku Europske pučke stranke: "Najsnažnija politička grupacija mora predvoditi Europu" Slika nije dostupna 'Lex Perković' VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi!

U tom naumu podržao ga je velik broj lidera država koji su dio EPP-a. Među njima je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Vodeći kandidat EPP-a ima izgleda postati sljedeći predsjednik Europske komisije.

Weber je lobirao za svoju kandidaturu i preko društvenih medija, gdje je objavljivao kako kako on vidi ulogu predsjednika Europske komisije. ''Kada su požari u Švedskoj ili u Portugalu, ili kad ljudi umiru u Grčkoj, mislim da bi predsjednik Europske komisije trebao biti ondje, trebao bi biti prisutan tamo gdje je ljudima potreban'', rekao je Weber još dok je najavljivao svoju kandidaturu.

 

Ovlasti predsjednika Europske komisije

Funkcija predsjednika Europske komisije najmoćnija je pozicija u Europskoj uniji. Predsjednik predvodi kabinet povjerenika, odlučuje o temama o kojima će razgovarati te se u praksi nijedna politika od strane Komisije ne predlaže bez njegova odobrenja. Osim toga predstavlja Europsku uniju u svijetu.

U skladu s Ugovorom iz Lisabona, čelnici država EU-a predlažu kandidata za predsjednika Komisije uzimajući u obzir rezultate europskih izbora. Kandidata tada izabire Europski parlament na mandat od pet godina. Predsjednik Komisije jednom godišnje na plenarnoj sjednici drži govor o stanju Unije.

Weber bi tu funkciju preuzeo od Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera.

Uloga Europske komisije

Europska komisija ima ulogu izvršne vlasti, a njezina je temeljna zadaća pripremanje i predlaganje propisa.

Komisija odgovara Europskom parlamentu, a ako joj Parlament izglasa nepovjerenje, cijela Komisija mora odstupiti s dužnosti. Općenito, Komisija zastupa interese Europske unije kao cjeline.

Povjerenici pod ''dirigentskom palicom'' predsjednika Komisije pripremaju i predlažu propisa - koje šalju drugim nadležnim tijelima (Vijeću i Europskom parlamentu) na odlučivanje.

Osim izvršnih ima i nadzorne ovlasti. Komisija donosi brojne provedbene propise koji omogućuju provedbu propisa Vijeća Europske unije. Ima veliku ulogu u upravljanju zajedničkim politikama Unije kao i proračunom tih politika. Osim toga, može zatražiti izmjene proračuna država članica što se upravo i događa s Italijom. Naime, Europska komisija odbacila je talijanski prijedlog proračuna za 2019. ocijenivši da na "nezapamćen" način krši europska pravila i zatražila od Rima da ga revidira u roku od tri tjedna ili će se suočiti s disciplinskim mjerama.

Komisija ima važnu nadzornu ovlast u odnosu na države članice time što ih može tužiti Europskom sudu pravde za povredu odredbi osnivačkih ugovora kao što je bio slučaj s Poljskom. Zbog toga se naziva i čuvaricom ugovora.

Prije nego što sjednu u svoje urede, povjerenici, ali i predsjednik Komisije staju pred Europski parlament koji im daje zeleno ili crveno svjetlo za imenovanje na poziciju. Europski parlament osim odobravanja, također ih može i razriješiti dužnosti.

Koncept vodećeg kandidata, poznat pod njemačkim nazivom spitzenkandidat, prvi je put korišten 2014. kada je Jean-Claude Juncker izabran za predsjednika Komisije kao kandidat Europske pučke stranke. Prema tome modelu, europske političke stranke trebaju istaknuti svoje kandidate za predsjednika Europske komisije, a Europsko vijeće, koje predlaže kandidate, dužno je predložiti onoga koji može okupiti većinu u Europskom parlamentu.

Manfred Weber rođen je 1972. godine u bavarskom gradu Landshutu. U mladosti je sa svojim bendom lokalno stanovništvo zabavljao glazbom. Od 2002. do 2004. bio je zastupnik u bavarskom parlamentu, kao najmlađi zastupnik izabran u to tijelo. Od 2004. zastupnik je u Europskom parlamentu, a od 2014. šef je zastupničkog kluba EPP-a i najmlađi čelnik neke političke skupine u Europskom parlamentu. Poznat je kao umjereni političar, spretan u postizanju političkih dogovora i traženju kompromisa. Zanimljivo je da se već naveliko govori da bi predsjednik Europske komisije morao znati francuski, a Weber to ne smatra neophodnim.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene