Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon govora o stanju Unije

Sa 448 glasova: Europski parlament izglasao izvješće o Mađarskoj, HDZ-ovci podržali Orbana

Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP)
Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Predsjednik EK Jean Claude Juncker (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik EK Jean Claude Juncker (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Viktor Orban u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pred zastupnicima Europskog parlamenta održao je govor o stanju Europske unije.

Europski zastupnici danas su prihvatili izvješće o Mađarskoj i mogućem pokretanju članka 7. Ugovora o EU. U ekstremnom slučaju, ovaj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši europske vrijednosti.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Orbanu se na teret stavlja zlouporaba novca iz Europske unije, gušenje neovisnosti sveučilišta, ali i migrantska kriza

Mađarski premijer Viktor Orban tijekom jučerašnje rasprave o politici mađarske vlade prema migrantima u Europskom parlamentu ustvrdio je kako su optužbe Europske unije uvreda za Mađarsku.

Tijek događaja u EP-u možete pratiti u nastavku:

13:11 Izvješće o Mađarskoj  je usvojeno sa 448 glasova za. HDZ-ovi europarlamentarci glasali su protiv

Europski parlament je prethodno u Strasbourgu raspravljao o izvješću o stanju u Mađarskoj Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija".

Aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice.

13:03 Europski parlament počinje s glasanjem o izvješću o Mađarskoj. Prije odluke o izvješću, glasa se o amandmanima

13:00 Europski parlament usvojio je kontroverznu reformu zaštite autorskih prava

12:30 Nakon rasprave o govoru Junckera, zastupnici su prešli na glasanje. Na dnevnom redu je i situacija u Mađarskoj

9:45 "Ovo je moj zadnji govor o stanju Unije, mi smo svi odgovorni za Europu onakvu kakva jest i ostat ćemo odgovorni za Europu kakva će biti. Europa ne smije biti promatrač već mora oblikovati arhitekturu budućeg svijeta", poručio je Juncker.

9:36 Kad je riječ o Brexitu, kazao je kako poštuje odluku o napuštanju EU, ali zbog nje žali.

"Ipak, ako napustite Uniju, više niste dio našeg jedinstvenog tržišta i ne možete imati isti status kao države članice. Nakon 29. ožujka sljedeće godine, Velika Britanija neće za nas biti tek običan susjed, već naš partner", kaže Junkcer,

9:33 Predsjednik EK rekao je kako Europa mora više ulagati u svoje odnose s Afrikom

"Afrika ne treba milosrđe, već uravnoteženo partnerstvo. Predlažemo novi savez Europe i Afrike. ", kaže Juncker.

9:21 Podsjetio je na predstojeće izbore za EP i poručio da je Europa premala da bi bila podijeljena.

"U svibnju 2019. imat ćemo izbore i građane neće zanimati što je Europa predložila, ali će se interesirati primjerica za to da internet operateri plaćaju porez na dobit. Birači žele da taj prijedlog komisije brzo bude sproveden u zakon. Kada Europljani izađu na izbore, zanimat će ih što je komisija učinila. Ako želimo njihovu naklonost, treba nam na primjer zakon koji će zacementirati upotrebu plastike", istaknuo je Juncker.

Kazao je kako Europljani neće aplaudirati ako dva puta godišnje moraju mijenjati vrijeme na satovima jer su se izjasnili za drugu opciju.

9:28 Juncker se osvrnuo i na migrantsku krizu te kazao kako je EK dala brojne prijedloge kako riješiti probleme migracije.

"Moramo krenuti s odlučnim promjenama, kako bismo definirali budućnost. Ne možemo stalno posezati za ad hoc rješenjima. Treba nam više solidarnosti i učinkovitosti", rekao je Juncker i najavio izdvajanje dodatnih sredstava i povećanje sigurnosti na granicama.

9:17 "Nećemo militarizirati EU, želimo postati odgovorniji i neovisniji. Jedino snažna i ujedinjena Europa može zaštititi naše građane od vanjskih utjecaja. Europa mora imati veći suverenitet u kontekstu međunarodnih odnosa. Dijeljenje našeg suvereniteta tamo gdje je potrebno, svaku našu članicu čini jačom", rekao je.

9:15 "Europa ne može biti sigurna da će obveze preuzete jučer biti prisutne i sutra. Jučerašnji savezi nisu sutrašnji savezi. Svijet treba ujedinjenu Europu koja teži miru i želi stabilne monetarne odnose iako neki žele monetarne ratove", poručio je Juncker.

9:12 "Kada je potrebno, Europa mora djelovati kao jedna osoba", istaknuo je Juncker i dodao kako se EU tako postavila kad se branio Pariški klimatski sporazum.

Poručio je kako je pred Europom svaki dan sve više izazova.

"Trebamo graditi snažnu i jedinstveniju Europu. Ona može izvoziti svoju stabilnost kao što je to činila godinama. Proširenje je uspjeh jer smo uspjeli pomiriti povijest i geografiju Europe. Trebao definirati naš stav o proširenju na zapadni Balkan, inače će drugi oblikovati sudbinu našeg susjeda", rekao je šef EK.

9:07 "EU kontinuirano raste, imamo više od 12 milijuna otvorenih radnim mjesta od 2012. Nikada toliko osoba - 230 milijuna Europljana nije bilo zaposleno. I dalje ima previše mladih bez posla, ali je to najniža razina posljednjih godina", kaže Juncker.

9:05 Juncker je podsjetio kako su 1913. Europljani očekivali mir, a samo godinu dana kasnije došao je krvavi rat.

"Europska unija je jamac mira. Budimo sretni što živimo na kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući EU. Trebamo poštovati EU i braniti naš način življenja. Recimo da patriotizmu koji nije usmjeren na mržnju drugih i ne nacionalizmu", rekao je Juncker

9:02 "Govorit ću o onom što smo napravili u posljednje 4 godine, ali postoji još stvari koje treba napraviti. Ne treba biti zadovoljan, treba raditi i biti skroman i to je naš program u mjesecima koji slijede. Ponekad povijest dolazi u život ljudi bez najave", kazao je Juncker.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene