Giuseppe Conte (Foto: AFP)
Giuseppe Conte (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon što je predsjednik Sergio Mattarella odbio potvrditi njegov prijedlog za članove vlade, Giuseppe Conte je odustao od pokušaja njena sastavljanja.


Giuseppe Conte nije uspio u sastavljanju nove, populističke vlade u Italiji, javlja AP. Conte se danas oko 19 sati sastao s predsjednikom Sergiom Mattarellom i predstavio mu prijedlog sastava vlade.

Vezani članci Mario Draghi Italija ima novog premijera: Koliko će mu trebati da vrati Italiji godinu dana razvitka? Sergio Mattarella (Foto: AFP) Mattarell optužio Salvinija da je potopio koaliciju: Počinju konzultacije kako bi se pronašao način izlaska iz krize

Po izvorima Reutersa, Mattarella je odbio Conteov prijedlog za ministra gospodarstva, 81-godišnjeg euroskeptika Paola Savonu.

Nakon što je Mattarella odbio potvrditi njegov prijedlog za članove vlade, Conte je odustao od pokušaja njena sastavljanja. "U ovo sam uložio maksimalan napor", kazao je novinarima Conte.

Podsjetimo, Mattarella je u srijedu političkom novaku Conteu dao mandat da popuni resore u vladi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) i krajnje desne Lige, čime je napokon završen skoro tromjesečni politički zastoj izazvan izjednačenim rezultatima izbora 4. ožujka.

M5S na tim je izborima postao najveća talijanska stranka, osvojivši oko 32 posto glasova, dok je Liga dobila 18 posto u sklopu desnog bloka za koji je ukupno glasalo 37 posto birača.