Luigi Di Maio i Giuseppe Conte (Foto: AFP)
Luigi Di Maio i Giuseppe Conte (Foto: AFP) Foto: Afp

Giuseppe Conte kojeg je talijanski predsjednik u srijedu imenovao mandatarom za sastavljanje vlade u kojoj sudjeluju protusistemska stranka Pokret pet zvijezda (M5S) i krajnje desna Liga rekao je da želi "potvrditi mjesto Italije u Europi i u svijetu".


"Svjestan sam da moramo potvrditi mjesto Italije u Europi i u svijetu", rekao je Conte novinarima nakon završetka razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom koji je trajao gotovo dva sata.

Vezani članci Giuseppe Conte (Foto: AFP) Nova kriza vlade u Italiji: Premijer Conte podnio ostavku u jeku najteže recesije od Drugog svjetskog rata Giuseppe Conte Politička kriza na vrhuncu: Talijanski premijer predaje ostavku predsjedniku

Usto je kazao da je sudjelovao u izradi zajedničkog programa koji su javnosti iznijeli M5S i Liga i koji odlučno okreće leđa štednji i traži ponovno pregovaranje o europskim ugovorima.

"S predsjednikom Republike razgovarao sam o osjetljivom i važnom trenutku u kojemu živimo. Vani je zemlja koja očekuje vladu promjena i odgovore", istaknuo je.

Giuseppe Conte, 54-godišnji profesor prava i politički početnik, rođen je u talijanskoj pokrajini Foggi na jugu zemlje.

Taj sveučilišni profesor, stručnjak za građansko i upravno pravo koji sada radi u Firenci, nepoznat je široj javnosti.

"Moj plan je udahnuti život vladi koja će biti uz građane i zastupati njihove interese", rekao je Conte.

"Sada se pripremam za obranu interesa svih Talijana na svim europskim i međunarodnim instancama, kroz dijalog s europskim ustanovama i zastupnicima drugih zemalja. Želim biti odvjetnik koji će braniti talijanski narod", dodao je.

Conte bi sada trebao sastaviti popis ministara koji mora odobriti Mattarella prije nego vlada može prisegnuti. (Hina)