Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio mandat za sastav Vlade

Conte želi "potvrditi mjesto Italije u Europi i u svijetu"

Luigi Di Maio i Giuseppe Conte (Foto: AFP)
Luigi Di Maio i Giuseppe Conte (Foto: AFP) Foto: Afp
Giuseppe Conte kojeg je talijanski predsjednik u srijedu imenovao mandatarom za sastavljanje vlade u kojoj sudjeluju protusistemska stranka Pokret pet zvijezda (M5S) i krajnje desna Liga rekao je da želi "potvrditi mjesto Italije u Europi i u svijetu".

"Svjestan sam da moramo potvrditi mjesto Italije u Europi i u svijetu", rekao je Conte novinarima nakon završetka razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom koji je trajao gotovo dva sata.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Usto je kazao da je sudjelovao u izradi zajedničkog programa koji su javnosti iznijeli M5S i Liga i koji odlučno okreće leđa štednji i traži ponovno pregovaranje o europskim ugovorima.

"S predsjednikom Republike razgovarao sam o osjetljivom i važnom trenutku u kojemu živimo. Vani je zemlja koja očekuje vladu promjena i odgovore", istaknuo je.

Giuseppe Conte, 54-godišnji profesor prava i politički početnik, rođen je u talijanskoj pokrajini Foggi na jugu zemlje.

Taj sveučilišni profesor, stručnjak za građansko i upravno pravo koji sada radi u Firenci, nepoznat je široj javnosti.

"Moj plan je udahnuti život vladi koja će biti uz građane i zastupati njihove interese", rekao je Conte.

"Sada se pripremam za obranu interesa svih Talijana na svim europskim i međunarodnim instancama, kroz dijalog s europskim ustanovama i zastupnicima drugih zemalja. Želim biti odvjetnik koji će braniti talijanski narod", dodao je.

Conte bi sada trebao sastaviti popis ministara koji mora odobriti Mattarella prije nego vlada može prisegnuti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene