Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA), važna skupina unutar tuareške pobune u Maliju, proglasila je u petak 'neovisnost Azavada' u izjavi na svojoj mrežnoj stranici i preko jednog od svojih glasnogovornika za postaju France24.


'Od danas proglašavamo neovisnost Azavada', rekao je Mosa Ag Ataher, istaknuvši da želi poštovati 'granice susjednih država'.

Glasnogovornik je osudio otmicu alžirskog konzula u gradu Gau u četvrtak u operaciji 'terorističke skupine'. Alžir je potvrdio da je skupina 'neidentificiranih' napadača odvela konzula i šestero njegovih suradnika 'na nepoznato mjesto'.

'Dovršili smo važnu borbu, oslobodilačku borbu', rekao je Ataher.

Azavad je područje koje Tuarezi smatraju svojom kolijevkom.

>> Vojni udar u Maliju

Vezani članci Život mladih kod roditelja (Dnevnik.hr) Nikako iz roditeljskog doma: Evo kako izgleda suživot roditelja i djece u četvrtom desetljeću Slika nije dostupna Mali: U sukobu vojske i pobunjenika 20 ubijenih

Državni udar protiv predsjednika Amadoua Toumanija Tourea prije dva tjedna gurnuo je Mali u kaos: pobunjeni Tuarezi i islamističke skupine preuzeli su koncem prošlog tjedna nadzor nad trima gradovima na sjeveru - Kidalom, Gaom i Timbuktuom - ne naišavši na otpor loše opremljene malijske vojske koja je u rasapu i presjekavši zemlju popola.

Islamisti iz Ansar Dina, koji predvodi tuareški vođa Ijad Ag Gali i pojedinci iz Al Kaide islamskog Magreba (AQMI) vojno su porazili MNLA, koja je u četvrtak navečer jednostrano proglasila završetak svojih 'vojnih operacija'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.