Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlast u civilnim rukama

Vojni udar u Maliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojnici u Maliju izveli su vojni udar a u prvoj poruci objavljenoj na državnoj televiziji rekli su da će vratiti vlast u civilne ruke kad više ne bude ugrožen integritet zemlje.

Satnik Amadou Sanogo predstavljen je kao predsjednik novoformiranog Nacionalnog odbora za ponovnu uspostavu demokracije i države (CNRDRE). Razlog za svrgavanje predsjednika Amadoua Toumanija Tourea je 'nesposobnost da uguši pobunu tuarega i aktivnosti islamističkih skupina' na sjeveru zemlje.

'Obećavamo da ćemo vratiti vlast u ruke demokratski izabranog predsjednika čim zemlja bude ponovo ujedinjena i njen integritet ne bude više ugrožen, rekao je na državnoj televiziji glasnogovornik CNRDRE Amadou Konare okružen desecima vojnika.

U kratkom priopćenju nije ništa rečeno o sudbini svrgnutog predsjednika koji je prošlih deset godina bio na čelu jednog od stabilnijih režima u Africi a za mjesec dana trebao ionako je odstupiti sa dužnosti jer su bili zakazani izbori za njegovog nasljednika.

Pučisti su do daljnjeg suspendirali ustav i proglasili policijski sat u zemlji. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u posebnoj poruci nekoliko sati prije nego što su vojnici objavili da su izveli puč pozvao na mir i na rješavanje spora demokratskim putem
 

Pročitajte i ovo Prosvjednici drže transparent Paravojna organizacija Jezivi zločini grupe Wagner: Silovali su žene i djevojke, najmlađa ima samo 15 godina Slika nije dostupna Al-Qaeda tražila otkupninu Konačno slobodna: Gotovo pet godina nakon otmice pustili času sestru

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene