Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojnici u Maliju izveli su vojni udar a u prvoj poruci objavljenoj na državnoj televiziji rekli su da će vratiti vlast u civilne ruke kad više ne bude ugrožen integritet zemlje.


Satnik Amadou Sanogo predstavljen je kao predsjednik novoformiranog Nacionalnog odbora za ponovnu uspostavu demokracije i države (CNRDRE). Razlog za svrgavanje predsjednika Amadoua Toumanija Tourea je 'nesposobnost da uguši pobunu tuarega i aktivnosti islamističkih skupina' na sjeveru zemlje.

'Obećavamo da ćemo vratiti vlast u ruke demokratski izabranog predsjednika čim zemlja bude ponovo ujedinjena i njen integritet ne bude više ugrožen, rekao je na državnoj televiziji glasnogovornik CNRDRE Amadou Konare okružen desecima vojnika.

U kratkom priopćenju nije ništa rečeno o sudbini svrgnutog predsjednika koji je prošlih deset godina bio na čelu jednog od stabilnijih režima u Africi a za mjesec dana trebao ionako je odstupiti sa dužnosti jer su bili zakazani izbori za njegovog nasljednika.

Pučisti su do daljnjeg suspendirali ustav i proglasili policijski sat u zemlji. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u posebnoj poruci nekoliko sati prije nego što su vojnici objavili da su izveli puč pozvao na mir i na rješavanje spora demokratskim putem
 

Vezani članci Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr) Suradnik Nove TV o situaciji u Venezueli: "Kolaps i katastrofa! Ljudi kopaju po smeću, nema vode, struje, lijekova..." Rene Bitorajac (FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL) Rene Bitorajac rijetko izlazi sa suprugom na javne događaje, ali ovaj put rado je pozirao s njom