Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Malezijski je sud jednim katoličkim novinama zabranio nazivanje Boga 'Alahom'. U obrazloženju odluke stoji da ta riječ nije dio kršćanstva, makar je kršćani ondje koriste stoljećima.


Žalbeni sud u Maleziji zabranio je u ponedjeljak jednim tamošnjim kršćanskim novinama korištenje riječi 'Alah' kao ime Boga. Ova kontroverzna presuda naglo je pojačala vjerske napetosti u Maleziji i pod znak pitanja stavila status prava manjinskih zajednica u toj većinski muslimanskoj državi.

>> VIDEO Vehabije iz BiH pozivaju mlade na džihad u Siriju?!

Vezani članci Andrija Jarak Što nakon presude Mamićima: U roku od osam dana od dostave odluke odredit će se točan datum kada se moraju javiti na izdržavanje kazne Slika nije dostupna Islam i službeno najraširenija religija u svijetu, a evo kako na vjeru gledaju Hrvati

Novinska agencija Reuters izvještava da je sudsko vijeće, sastavljeno od trojice muslimana, odluku donijelo jednoglasno.

Cijeli slučaj datira još iz 2008. godine, kada je tadašnji ministar unutarnjih poslova katoličkim novinama The Herald zabranio uporabu riječi. Redakcija se žalila, uz argumentaciju da kršćani u Maleziji Boga stoljećima nazivaju Alah.

Prvostupanjski je sud 2009. godine takvu argumentaciju prihvatio, no onda se javila savezna malezijska vlada, koja je podnijela žalbu višem sudu.

'Korištenje riječi 'Alah' nije sastavni dio kršćanske vjere', stoji u današnjoj odluci žalbenog suda. 'Korištenje te riječi izaziva konfuziju u društvu', dodaje se. Pred sudom je odluku pozdravilo oko 200 oduševljenih muslimana, vičući 'Alahu Akbar', odnosno 'Bog je velik'.

Glavni urednik Heralda, otac Lawrence Andrew najavljuje nastavak sudske borbe na vrhovnom sudu. 'Država mora štititi i braniti prava manjine', kazao je. 'Bog je sastavni dio svake religije', dodao je.

U Maleziji živi oko 9 posto kršćana, a posljednjih mjeseci u toj državi napetosti među različitim etničkim i religijskim zajednicama pojačane su, nakon što se dugogodišnja vladajuća koalicija na svibanjskim izborima okrenula muslimanskoj većini i krenula putem poništenja liberalnih reformi kojima se daju veća prava manjinskim zajednicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook