Aquarius, brod s migrantima koje je Italija odbila primiti (Foto: AFP)
Aquarius, brod s migrantima koje je Italija odbila primiti (Foto: AFP) Foto: Afp

Španjolska je objavila u subotu da prihvaća ponudu Francuske da preuzme dio migranata s broda Aquarius, nakon razmatranja njihovog položaja u Španjolskoj, kamo bi brod treba uploviti u nedjelju.


Francuska vlada će surađivati sa španjolskom vladom u prihvatu migranata s Aquariusa, navela je potpredsjednica španjolske vlade Carmen Calvo u priopćenju.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Erdogan otvorio granice migrantima, prema EU krenulo 18.000 migranata: "Nećemo zatvoriti vrata" Migranti, ilustracija Turska više neće zaustavljati sirijske migrante na putu u Europu? Policija i obalna straža dobile naredbu da se drže po strani

Aquaris i dva broda sa 630 migranata spašenih prije tjedan dana plove u španjolskim vodama i u nedjelju ih očekuju u Valenciji.

Madrid navodi da će Francuska prihvatiti migrante, koji će nakon dolaska u Valenciju i primjene predviđenih protokola pristupnih procesa, izraziti želju da odu u tu zemlju.

U četvrtak je Francuska obznanila da je spremna prihvatiti migrante s Aquariusa, koji ispunjavaju kriterije za pravo azila.

Španjolska potpredsjednica vlade je rekla da je prihvatila taj prijedlog nakon razgovora s francuskim veleposlanikom u Španjolskoj.

Novi španjolski šef vlade, socijalist Pedro Sanchez je zahvalio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na suradnji i istaknuo da Europa suradnjom treba odgovoriti na migracijski problem.

Jedanaestog lipnja je novi šef španjolske vlade socijalist Pedro Sanchez ponudio prihvatiti migrante koje su odbile Italija i Malta.

U subotu je talijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini uskratio pristup talijanskim lukama dvjema humanitarnim udrugama za spas migranata zabranivši im uplovljavanje. (Hina)