Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plove prema Španjolskoj

Francuska će prihvatiti dio migranata s Aquariusa

Aquarius, brod s migrantima koje je Italija odbila primiti (Foto: AFP)
Aquarius, brod s migrantima koje je Italija odbila primiti (Foto: AFP) Foto: Afp
Španjolska je objavila u subotu da prihvaća ponudu Francuske da preuzme dio migranata s broda Aquarius, nakon razmatranja njihovog položaja u Španjolskoj, kamo bi brod treba uploviti u nedjelju.

Francuska vlada će surađivati sa španjolskom vladom u prihvatu migranata s Aquariusa, navela je potpredsjednica španjolske vlade Carmen Calvo u priopćenju.

Pročitajte i ovo Kava puna insekata, ilustracija Drama u zračnoj luci Popila kavu i završila na intenzivnoj njezi: Doktori joj se satima borili za život Brod Aquarius s migrantima (Foto: AFP) Brod će ih iskrcati na Malti Francuski premijer izrazio zadovoljstvo: Dogovorili se o prihvatu migranata s broda Aquariusa

Aquaris i dva broda sa 630 migranata spašenih prije tjedan dana plove u španjolskim vodama i u nedjelju ih očekuju u Valenciji.

Madrid navodi da će Francuska prihvatiti migrante, koji će nakon dolaska u Valenciju i primjene predviđenih protokola pristupnih procesa, izraziti želju da odu u tu zemlju.

U četvrtak je Francuska obznanila da je spremna prihvatiti migrante s Aquariusa, koji ispunjavaju kriterije za pravo azila.

Španjolska potpredsjednica vlade je rekla da je prihvatila taj prijedlog nakon razgovora s francuskim veleposlanikom u Španjolskoj.

Novi španjolski šef vlade, socijalist Pedro Sanchez je zahvalio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na suradnji i istaknuo da Europa suradnjom treba odgovoriti na migracijski problem.

Jedanaestog lipnja je novi šef španjolske vlade socijalist Pedro Sanchez ponudio prihvatiti migrante koje su odbile Italija i Malta.

U subotu je talijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini uskratio pristup talijanskim lukama dvjema humanitarnim udrugama za spas migranata zabranivši im uplovljavanje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene