Naftovod za Slovačku i Mađarsku
Naftovod za Slovačku i Mađarsku Foto: Afp

Mađarska je u ponedjeljak u Bruxellesu nastojala postići što nižu cijenu za transport nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF), a hrvatska strana smatra da tu treba osigurati jednake uvjete za sve sudionike na tržištu.


Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto u ponedjeljak je u Bruxellesu na sastanku ministara energetike pod točkom razno potaknuo raspravu o JANAF-u u kojoj je rekao da bi bilo dobro da JANAF proširi svoje kapacitete i da Europska komisija propiše kolike bi trebale biti tarife za transport nafte, rekao je nakon sastanka hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Filipović je dodao da JANAF već sada može zadovoljiti sve potrebe Mađarske i Slovačke što se kapaciteta tiče. Trenutačni kapacitet JANAF-a je 11,4 milijuna tona nafte, a rafinerija u Mađarskoj ima kapacitet 8,1 milijuna tona.

"Mi smo spremni biti partner, osigurati dovoljne količine nafte i za Mađarsku i Slovačku, s time da treba poštovati ono što Europska komisija naglašava, a to su jednaki uvjeti za sve na tržištu kako bi se osigurala poštena konkurencija", rekao je Filipović.

Klinika za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu Beroš i Markotić obišli radove u Zaraznoj bolnici: "Do kraja proljeća obnovit će se prostor za radiologiju koja će biti vrhunski opremljena"

Roman Abramovič Novi udar na ruskog oligarha Abramoviča: Kanada će mu zaplijeniti imovinu, ostaje bez 26 milijuna dolara

Mađarska je u okviru šestog paketa sankcija protiv Rusije u kojem je dogovorena zabrana uvoza ruske nafte u EU morskim putem uspjela dobiti izuzeće. To znači da bi Mađarskoj bilo dopušteno i dalje uvoziti rusku naftu preko JANAF-a u slučaju da se prekine isporuka preko naftovoda Družba.

Međutim, u tom paketu sankcija naglašava se potreba za ravnopravnim uvjetima za sve sudionike na tržištu. U ovom konkretnom slučaju to znači da bi Mađarska trebala plaćati transport ruske nafte po višim tarifama kako ne bi stekla neopravdanu prednost na tržištu s obzirom na to da rusku naftu nabavlja po znatnoj povoljnijim cijenama od onih koje plaćaju ostale države članice od drugih dobavljača. S višim tarifama za transport nafte tako bi se anulirala prednost koju Mađarska ima zbog povoljnije cijene ruske nafte.

Filipović je rekao da se svi koji žele uvoziti naftu preko JANAF-a trebaju javiti upravi toga poduzeća i s njom se dogovoriti o cijeni. Mađarska i dalje najveći dio nafte dobiva izravno iz Rusije preko naftovoda Družba.

Ove je godine preko JANAF-a uvezla manje od milijuna tona nafte. Međutim, očito je da postoji strah od mogućeg prekida isporuke preko naftovoda Družba koji ide preko Ukrajine i stoga se Mađarska želi osigurati za slučaj nepredviđenih okolnosti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju