Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je po broju multimilijunaša vodeća zemlja u regiji. Prema podacima komunikacijske tvrtke "Wealth-X" ima čak 280 multimilijunaša te zauzima 23. mjesto na europskom kontinentu.


Zanimljivo je napomenuti kako je prema podacima iste tvrtke, prije samo godinu dana, Hrvatska imala 260 milijunaša, što znači da se broj povećao za čak njih 20.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 U Hrvatskoj danas manje od 900 novozaraženih: Provjerite kakvo je stanje u vašoj županiji Koronavirus, ilustracija - 2 Stožer objavio najnovije podatke: Opet raste broj novozaraženih, preminulo 12 osoba

Druga u regiji po broju multimilijunaša je Srbija (ima ih 100 i nalazi se na 29. mjestu u Europi), dok je treća BiH, koja je izuzetno zanimljiva upravo zbog neimaštine njzinih stanovnika i prosvjeda koji su u posljednje vrijeme njezina surova stvarnost.

Bosna i Hercegovina u proteklih je dvanaest mjeseci postala bogatija za pet novih multimilijunaša unatoč činjenici da se ta zemlja suočava s dubokom gospodarskom i socijalnom krizom, prenose u ponedjeljak banjolučke "Nezavisne novine".

Pet novih multimilijunaša navodno raspolažu bogatstvom većim od 30 milijuna dolara, a takve podatke banjolučki je list dobio od međunarodne tvrtke "Welath-X" iz Singapura specijalizirane za prikupljanje informacija o bogatim osobama diljem svijeta.

Zahvaljujući ovom djelu preko noći su postali milijunaši

"U BiH živi 90 multimilijunaša i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara", ustvrdio je Fauzi Ahmad, direktor komunikacija tvrtke "Wealth-X".

Imena tih bogataša kao i način na koji su došli do novaca ostaje nepoznanica, no analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran drži kako tu nema ničega čudnoga jer je riječ o uobičajenoj pojavi za države kakva je BiH.

"To je tipično za države poput BiH, s poludemokratskim i nedemokratskim sustavima. Ekstremno bogatih je sve više, kao što je sve više i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način", kazao je Gavran.

Prema metodologiji koju primjenjuje "Wealth-X", svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša. U bogatsvo se ubrajaju gotovina, nekretnine, umjetnine, zrakoplovi, helikopteri i luksuzni automobili te dionice.

Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.

Zemlja s najviše multimijunaša u Europi je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća je Švicarska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook