Kanabis, ilustracija
Kanabis, ilustracija Foto: Getty Images

Luksemburg će odobriti uzgoj kanabisa kod kuće i njegovu konzumaciju u privatne svrhe, objavila je vlada u petak, a to je već dozvoljeno u Španjolskoj.


Svako kućanstvo moći će uzgajati četiri biljke kanabisa, navela je vlada na konferenciji za novinare. Ta mjera je dio zakonodavnog paketa borbe protiv kriminala povezanog s drogama.

Luksemburg zadržava zabranu konzumacije kanabisa u javnosti, ali će uvesti "ublaženi kazneni postupak" od 145 eura ako prekršaji konzumiranja ili kupovine ne prelaze tri grama.

Kada je izabrana 2018., vladajuća koalicija je obećala dekriminalizaciju i čak legalizaciju konoplje za privatnu konzumaciju putem uzgoja na nacionalnom teritoriju.

Ali vlada liberala Xaviera Bettela je revidirala i smanjila svoje ambicije radi odnosa sa svojim susjedima, posebice Francuskom, koja je strahovala od trgovine drogom na svojim granicama.

Spaljivanje droge - 3 VIDEO Pogledajte kako je spaljeno čak dvije tone droge: Božinović sve pratio s osmijehom

Droga Vidio policajce pa se prepao i skočio u rijeku, oni skočili za njim i otkrili što ga je nagnalo na taj čin

Parlament će početkom sljedeće godine razmotriti zakonodavni paket mjera koji bi mogao biti izglasan do kraja 2022. godine. Bit će moguć uvoz sjemena, a o lokalnoj proizvodnji se raspravlja.

U Španjolskoj je zabranjena konzumacija kanabisa u javnosti, ali je dozvoljena proizvodnja za osobnu konzumaciju.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju