Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ IZ ZAGREBA

Stručnjakinja nakon stravičnog napada pasa otkriva kakva će biti njihova sudbina, ali i poručuje: "Želimo naglasiti da nisu psi krivci, nego vlasnici"

Strava u zagrebačkoj Dubravi. Dva mješanca američkog stafordskog terijera bez nadzora napala su i teško ozlijedila 75-godišnjakinju. Sve se dogodilo u četvrtak oko 20 sati dok je žena na ustaljenoj ruti šetala svog devetomjesečnog psa. Iz policije kažu da su otkrili tko je vlasnik i da nije riječ o lutalicama. Prijeti mu kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života općeopasnom radnjom.

Napadi pasa opasnih pasmina ove su godine učestaliji. Koprivnica u par navrata, Josipdol, sada Zagreb. Donesen je i novi Pravilnik, široka je lista opasnih pasmina, njih 30 je uvršteno. Pravilnik je uzrokovao lavinu nezadovoljstva vlasnika. Žena je otpuštena iz bolnice, doznajemo.

''Zakon o zaštiti životinja jasno određuje da vlasnici moraju osigurati odgojem ili školovanjem da su njihovi ljubimci bezopasni za širu zajednicu. Vrlo jasno govori da pas mora biti kontinuirano pod nadzorom, držati se na povodcu i imati brnjicu. Držati se smije samo u određenom prostoru - u kavezu ili primjerenom prostoru i mora biti označeno da je to opasan pas. Ne može se dati na čuvanje drugoj osobi, eventualno ako je potrebno iz medicinskih razloga'', rekla je načelnica sektora za zdravlje i zaštitu životinja Ljupka Maltar u razgovoru s reporterom Ivanom Čorkalom u Dnevniku Nove TV.

Dodaje da se uvijek gleda na preventivu i edukaciju. ''To se nastoji riješiti novim pravilnikom. Proširio bi se zakonom o opasnim psima kako se ovakve stvari ne bi događale. Želimo naglasiti da nisu psi krivci, nego vlasnici. Bilo neodgovorni ili oni zbog neznanja i neiskustva koji ne mogu baratati takvom životinjom'', napominje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Horor u Josipdolu: Staford iskočio iz vozila i napao dijete (7) koje je bilo u pratnji oca pa ga teško ozlijedio

Pročitajte i ovo Mladen Ercegović Ključna riječ - odgovornost Rotvajleri napali ženu dok ih je hranila. Stručnjak otkriva što kumuje takvim incidentima: "Opasni psi u principu ne postoje"

Smatra da bi vlasnici trebali proći obaveznu obuku za vlasnike opasnih pasa. ''Na snazi je da psi moraju s vlasnicima proći socijalizaciju, ukoliko takve životinje to ne prođu, životinje se moraju ukloniti. Samo u iznimnim slučajevima, uz vrlo striktne mjere se takva životinja može čuvati'', pojašnjava Maltar.

Kaže da je izgledno da će psi biti uspavani, pogotovo s obzirom na težinu napada. ''Teško je govoriti o kaznama. Nema primjerene kazne koja bi mogla ublažiti ovakvu ugrozu za ljude ili ljubimce'', zaključila je Maltar.

O tragediji u Dubravi pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene