Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SOVA zanijekala postojanje snimke razgovora Janša-Sanader

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska obavještajna agencija zanijekala je navode komercijalne televizijske postaje POP-TV o postojanju navodne snimke telefonskog razgovora sadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Osvježavajući već poznatu priču o navodnom 'dogovaranju' graničnih incidenata nekoliko dana pred slovenske parlamentarne izbore početkom listopada 2004. godine, koje su proteklih mjeseci iznosili bivši slovenski premijer Anton Rop i ljubljanski dnevni list 'Dnevnik', POP-TV je sinoć iznijela tvrdnju kako je razgovor Janše i Sanadera 2004. snimila njemačka obavještajna služba BND naletjevši na razgovor Janše i Sanadera tijekom operacije praćenja međunarodnih sustava veza u zajedničkom centru SOVA-e i BND-a, koji je tada djelovao u Ljubljani sa sasvim drugom namjenom - radom na otkrivanju osumnjičenih za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču" Slika nije dostupna Tri slovenska uvjeta za arbitražu u Haagu

Kako je - u reakciji na navode POP-TV-a koje su prenijeli i drugi slovenski mediji - priopćeno iz obavještajne agencije SOVA, suradnja slovenskih i njemačkih obavještajaca nikad se nije ticala odnosa Slovenije i Hrvatske. To bi, dodaju u SOVA-i, bilo u suprotnosti s osnovnim načelima suradnje civilnih obavještajnih službi i suradnje među državama.

Isto tako, SOVA je zanijekala da u svom arhivu čuva podatke o
navodnom telefonskom razgovoru Sanadera i Janše.

'U suprotnosti s iznesenim tvrdnjama, u našem dokumentarnom arhivu nema nalaza o praćenju međunarodnih sistema veza koji bi dokumentarno mogli potkrijepiti navode o navodnom razgovoru Janeza Janše i Ive Sanadera', naveli su u agenciji SOVA.

Komercijalna televizija POP-TV u sinoćnjem je prilogu ustvrdila da su njemački obavještajci BND-a iz Ljubljane 'uhvatili' razgovor Janše i Sanadera, te da su te podatke prenijeli slovenskim kolegama, a onda ih je - nekoliko dana pred izbore održane početkom listopada 2004. - tadašnji direktor SOVA-e Iztok Podbregar u razgovoru u četiri oka - navodno prenio tadašnjem premijeru i nekadašnjem predsjedniku liberalnih demokrata Antonu Ropu.

Inače, Podbregar bi svoj iskaz o tome morao dati početkom slijedećeg mjeseca pred parlamentarnim povjerenstvom za kontrolu tajnih službi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene