Lech Walesa
Lech Walesa Foto: Afp

Lech Walesa (77), simbol borbe s komunističkim režimom u Poljskoj 1980-ih, potvrdio je u ponedjeljak u priopćenju da je uspješno operiran.


"Hvala, sve je uspjelo", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. i bivši poljski predsjednik na Facebooku.

Vezani članci Prva transplantacija rožnice u KBC-u Split - 2 Sjajne vijesti iz hrvatskih bolnica: Liječnici u Splitu prvi put transplantirali rožnicu, a na zagrebački Sveti Duh zbog operacija očiju dolaze pacijenti iz 15 zemalja Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Horvatinčić ni nakon godinu dana neće u zatvor, sad je kriva koronakriza i stanje u njemačkom zdravstvu

"Dobro se osjećam", dodao je.

Nekoliko sati prije, njegov tajnik Marek Kaczmar rekao je za agenciju AFP da je operacija, koja je trajala četiri i pol sata, završila i da se "šef vratio u bolničku postelju".

Dobitnik Nobelove nagrade za mir u 1983. i bivši poljski predsjednik u nedjelju je objavio video poruku u kojoj izražava zabrinutost za svoje zdravlje i najavljuje odlazak u bolnicu, ne rekavši kada će biti otpušten.

"Odlazim u bolnicu. Što će biti poslije, pokazat će vrijeme", rekao je u toj poruci bivši karizmatski vođa sindikalnog pokreta Solidarnost koji je 1989. mirnim prosvjedima srušio komunizam u Poljskoj.

Po Kaczmarovim riječima, Walesa je primljen u bolnicu radi planirane zamjene baterije njegova srčanog elektrostimulatora (pacemakera) i popravka žičice koja se "vjerojatno slomila".

Radeći kao električar u brodogradilištu u Gdanjsku, Lech Walesa je zaprepastio komunistički blok i cijeli svijet kada je 1980. stao na čelo štrajkaškog pokreta u kojemu je sudjelovalo 17.000 radnika brodogradilišta.