Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rakete i tenkovi

Dvije europske zemlje šalju vojnu pomoć Ukrajini: "Odlučili smo dati sve preostale sustave Stinger"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Latvija će isporučiti Ukrajini rakete Stinger, a Španjolska borbene tenkove Leopard 2 u novoj zapadnoj vojnoj pomoći toj zemlji u obrani od Rusije.

Sve protuzračne rakete Stinger koje su još u oružanim snagama Latvije trebale bi biti isporučene Kijevu, objavilo je ministarstvo obrane te baltičke zemlje u EU-u i NATO-u. Osim toga, u Latviji će se održati intenzivnija obuka ukrajinskih vojnika, priopćeno je u petak.

"Latvija je odgovorila na zahtjev Ukrajine za isporuku sustava protuzračne obrane i odlučila dati Ukrajini sve preostale sustave Stinger. Dat ćemo sve od sebe da ih isporučimo što je prije moguće", rekla je ministrica obrane Ināra Mūrniece. Nije otkrila koliko i kada će ih isporučiti.

Ukrajina se bori protiv ruskih napada i okupacije gotovo 14 mjeseci i ovisi o zapadnoj potpori u pogledu vojne opreme. Zapadni saveznici sastali su se u petak u Ramsteinu kako bi razgovarali o daljnjoj pomoći.

Latvija, koja graniči s Rusijom i njezinim saveznikom Bjelorusijom, jedna je od najvjernijih ukrajinskih saveznika.

Pomoć je najavila i Španjolska koja će uskoro isporučiti Ukrajini šest tenkova Leopard 2. "Nakon toga će uslijediti drugi paket s još četiri tenka", rekao je ministar vanjskih poslova José Manuel Albares za njemački Funke u intervjuu objavljenom u subotu.

Pročitajte i ovo Ukrajinci na Challengeru II novi recept Kremlja "Stvaramo smrtonosni odred": Rusija ima novi plan za rat i moćno oružje Zapada

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 Održano obećanje Velika pošiljka njemačkog oružja stigla u Ukrajinu, između ostalog čak i 18 tenkova Leopard 2

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok joj bude potrebno. To uključuje humanitarnu pomoć, prihvat izbjeglica i opskrbu obrambenim oružjem", dodao je.

Madrid šalje Leoparde koji su starijeg tipa - 2A4. Španjolska ukupno ima 347 tenkova Leopard. Od toga su 108 model 2A4, a 239 noviji model 2A6. Španjolska neće isporučiti nove i snažnije modele tenkova Ukrajini jer tvrdi da su joj potrebni za vlastitu obranu.

Ukrajinske oružane snage već su zaprimile tenkove Leopard 2 iz Njemačke, Kanade i Poljske za obranu od ruskih napada.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene