Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadmašili sami sebe

Evo kronologije prijetnji i provokacija Sj. Koreje otkad je Kim Jong-un došao na vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo pregled svih prijetnji i provokacija Sjeverne Koreje otkako je Kim Jong-un došao na vlast 2011. godine.

Prema ocjeni CNN-a, posljednje prijetnje Sjeverne Koreje nadmašuju čak i njezine vlastite standarde, a provokativne izjave sjevernokoerjskog vođe Kim Jong-un-a situaciju na korejskom poluotoku čine doista dramatičnom.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Slika nije dostupna Novo ispaljivanje rakete Francuska poziva na "hitno usvajanje dodatnih jakih sankcija" protiv Sjeverne Koreje

Provokacije su krenule već u ožujku 2012. Naime, nakon što je Južna Koreja u Seulu ugostila svjetske čelnike na summitu o međunarodnoj nuklearnoj sigurnosti, Sjeverna Koreja je objavila kako je svoj projektil iz skladišta premjestila na lansirnu rampu te da će uskoro ispaliti raketu koja bi trebala u orbitu prenijeti sjevernokorejski satelit, piše CNN.

Nakon toga, Pyongyang je najavio kako planira provesti test sredinom travnja kao dio obilježavanja 100. obljetnice rođenja Kim II Sunga, osnivača nacije. I doista, lansirali su dalekometnu raketu koja se, malo nakon lansiranja, raspala i pala u more.

U kolovozu iste godine Kim Jong- un je posjetio vojnu jedinicu koja je napala južnokorejski otok Yeonpyeong 2010. godine i svoje vojnike podsjetio na to da moraju biti spremni da se bore u 'svetom ratu' protiv Seula.

U listopadu je Sjeverna Koreja objavila da posjeduje strateške rakete kojima može gađati teritorij Sjedinjenih Država te tako uzvratila na novi ugovor o povećanju dometa južnokorejskih raketa koji su nekoliko dana prije zaključili Washington i Seul.

>> Pjongjang poništio sve sporazume o nenapadanju sa Seulom

Samo dva mjeseca nakon toga, Kim Jong- un najavljuje da planira lansirati još jednu dalekometnu raketu, što je bilo odgođeno zbog tehničkih problema. Samo nekoliko dana nakon objave o tehničkim problemima i odgodi lansiranja, raketa je uspješno lansirana u orbitu.

Niti mjesec dana nakon uspješnog lansiranja rakete, Sjeverna je Koreja, početkom ove godine,  objavila da planira novu nuklearnu probu. Prijetnje dolaze dva dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo pojačanje sankcija kao odgovor na lansiranje rakete.

U veljači je Sjeverna Koreja izvela treći nuklearni pokus koji je imao veću eksplozivnu snagu od pokusa provedenih 2006. i 2009. godine. Međunarodna zajednica je taj čin oštro kritizirala, a Obama  je pokus nazvao provokativnim činom koji ugrožava stabilnost u regiji te najavio da će SAD nastaviti poduzimati korake potrebne da obrani sebe i svoje saveznike.

>> VIDEO Kad Kim Jong-un dođe u posjet svojim vojnicima...

Provokacije iz Pyongyanga stigle su i prije dva dana kada su Washingtonu zaprijetili 'preventivnim' nuklearnim udarom. Ta je prijetnja stigla samo nekoliko sati prije glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a o pooštravanju sankcija protiv Pyongyanga nakon novog atomskog pokusa.

Zadnja provokacija je ona od jučer, kada je Sjeverna Koreja objavila da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene