Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ludilo i euforija

VIDEO Kad Kim Jong-un dođe u posjet svojim vojnicima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođu Sjeverne Koreje dočekala je prava euforija prilikom posjeta vojnim postrojenjima na jednom otočju blizu granice s Južnom Korejom.

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un posjetio je vojnike i stanovništvo u Jangjaeu i na otočju Mu, na samoj granici s Južnom Korejom. Do otočića je putovao gliserom, a dočekala ga je euforična gomila vojnika izbezumljena zbog njegove prisutnosti.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Ilustracija Nema mu traga Amerikanac prešao granicu između dviju Koreja, pa zapeo u Sjevernoj: "Vjerujemo da je trenutačno u pritvoru tamo"

Obišao je tamošnja vojna postrojenja, a usput je razmijenio nekoliko riječi s vojnicima i običnim građanima. Žene koje su ga došle pozdraviti u naručju su nosile djecu staru možda dvije ili tri godine, ali već u potpunosti odjevenu u vojne odore.

Kim se zatim vratio u gliser, a dok je u njega ulazio, barem stotinjak vojnika zatrčalo se u more i s vodom gotovo do grla počelo mu frenetično mahati i pozdravljati ga.

>> Pjongjang prijeti SAD-u 'preventivnim' nuklearnim udarom

Pjongjang se povukao iz svih sporazuma o nenapadanju sa Seulom

Sve se ovo događalo u trenutku dok su službeni mediji u Sjevernoj Koreji javljali kako se ta država povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja. Sjeverna Koreja "poništava sve sporazume o nenapadanju između Sjeverne i Južne Koreje", objavila je službena novinska agencija KCNA.

Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. godine. Obvezivao je dvije zemlje da mirno riješe razmirice i izbjegavaju nasumične vojne sukobe.

Pjongjang je također objavio da zatvara glavni pogranični prolaz Panmunjom u demilitariziranoj zoni i prekida vezu crvenim telefonom između Sjevera i Juga koja je uvedena još 1971., kako bi se olakšala komunikacija pripadnika vlasti u vrijeme izrazitih napetosti između dviju zemalja.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje

Inače, Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je jučer oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela. Rezolucija, koju je predložio SAD, a jednoglasno je prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, kazao je da je rezolucijom poslana "nedvosmislena poruka Sjevernoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerirati njezino nastojanje da razvije nuklearni arsenal".

Rezolucija bi trebala onemogućiti pokušaje Pjongjanga da izvozi i uvozi robu zabranjenu sankcijama UN-a. U rezoluciji se, među ostalim, navodi neka luksuzna roba koju komunistička elita Sjeverne Koreje ne smije uvoziti, poput jahti, sportskih i luksuznih automobila i određeni nakit. Do sada je bilo prepušteno pojedinačnim zemljama da odluče o tomu koju će robu tretirati kao luksuznu. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene