Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mreža koja je krijumčarila Kineze u Europu i u Sjedinjene Države razbijena je a 75 osoba je uhićeno u Španjolskoj i u Francuskoj, priopćila je u danas španjolska policija.


'Uhićeno je 75 osoba, 51 u Španjolskoj i 24 u Francuskoj, među kojima i vođe te europske mreže kojoj je sjedište bilo u Barceloni', dodaje policija koja provodi istragu u suradnji s francuskim kolegama.

Vezani članci Olivia Strava u Španjolskoj: Tijelo djevojčice (6) koju je oteo otac pronađeno na dnu oceana Koronavirus u Španjolskoj, ilustracija Rekordan rast novozaraženih u Španjolskoj, Britaniji, Francuskoj i Irskoj – Uvode se nove mjere karantene

Pripadnici mreže su 'dobivali između 40.000 i 50.000 eura kako bi kineske građane pod lažnim identitetom uveli u SAD i u druge zemlje poput Španjolske, Francuske, Grčke, Italije, Velike Britanije, Irske i Turske'.

Španjolska policija, koja napominje da je mreža u nekim slučajevima i spolno iskorištavala ljude, izvijestila je da je zaplijenila 81 krivotvorenu putnu ispravu azijskih zemalja kao što su Tajvan, Južna Koreja, Malezija, Japan, Hong Kong i Singapur.

>> Krijumčarili ljude, u narodnjačkom klubu prodavali skupe lažnjake!

Istraga o toj 'složenoj' mreži, kako ističe policija, počela je u srpnju 2011. 'Ustroj te jako dobro organizirane mreže čiji je vrh bio u Kini, s neovisnim podružnicama koje su u najvećoj tajnosti djelovale u različitim zemljama svijeta, otežavao je istragu', ističe policija u priopćenju.

Mreža je u Kini tražila kandidate za odlazak, u zamjenu za 40 000 do 50 000 eura, osiguravajući im lažne putovnice i prateći ih do odredišta.

'Španjolska je bila zadnja postaja' tog puta i 'odskočna daska za konačno odredište, obično u Velikoj Britaniji ili SAD-u', dodaje policija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook