Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Peskov o Kosovu

Kremlj: "Mi bezuvjetno podržavamo Srbiju i Srbe..."

Dimitrij Peskov
Dimitrij Peskov Foto: Afp
Rusija podržava Srbe na Kosovu i vjeruje da njihova zakonska prava i interesi moraju biti zaštićeni, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva sa zabrinutošću prati nemire na Kosovu.

Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan na sjeveru Kosova.

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

"Mi bezuvjetno podržavamo Srbiju i Srbe... Smatramo da se moraju poštivati sva zakonska prava i interesi kosovskih Srba", rekao je Peskov na dnevnoj konferenciji za novinare, dodajući da ne smije biti prostora za "provokativne akcije".

NATO je u utorak priopćio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo i staviti još jedan bataljun u stanje visoke pripravnosti dok Srbi nastavljaju prosvjedovati protiv novih gradonačelnika. NATO već ima oko 4000 vojnika na Kosovu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Bojkotirao Dan državnosti Milanović o sukobima na Kosovu: "Srbija mora prihvatiti da su neovisni, to je gotova stvar"

Novi prosvjedi srpske manjine na Kosovu izbili su u srijedu na sjeveru zemlje, a sudionici skupova u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku pozvali su na povlačenje policije i lokalnih gradonačelnika, javlja agencija dpa.

Situacija je i dalje mirna, javlja portal koha.net, prenosi dpa.

Poljski vojnici čuvali su u srijedu stražu ispred gradske vijećnice u Zvečanu, dok su prosvjednici s druge strane ograde razvili veliku srpsku zastavu uz pljesak i zvižduke.

Pročitajte i ovo Neredi na Kosovu Zamjena za ozlijeđene Situacija na Kosovu se ne smiruje: NATO šalje dodatne snage

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Nema povlačenja Što je s hrvatskim vojnicima na Kosovu? Banožić otkrio ima li među ozlijeđenima u KFOR-u i Hrvata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je vojsku u stanje pune borbene pripravnosti i naredio postrojbama da se približe granici.

Rusija ne priznaje neovisnost Kosova i blokirala je nastojanje Kosova da postane članica UN-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene