Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zloglasni zatvor

Kremlj se ne osvrće na pozive da se Rusiji nametnu dodatne sankcije za Navaljnog

Aleksej Navaljni (Foto: AFP)
Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Foto: Afp
Vodeći ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni prevezen je u zloglasni zatvor. Kremlj je u utorak rekao da se neće osvrtati na pozive nekih zapadnih zemalja da se nametnu Rusiji dodatne sankcije zbog pritvaranja oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

U ponedjeljak navečer Aleksej Navaljni odveden je u zloglasni pritvor Matroskaja Tišina u Moskvi, napisao je na njegovu kanalu Telegram glasnogovornik Odbora za javni nadzor zaštite ljudskih prava. Zatvor je poznat po nizu neobjašnjenih smrtnih slučajeva, uključujući onu odvjetnika Sergeja Magnitskija 2009. godine.

Navaljni je pozvao Ruse da u znak prosvjeda iziđu na ulice u nedjelju kada je pritvoren na aerodromu Šeremetjevo odmah po slijetanju. Vratio se u domovinu iz Njemačke, gdje se liječio nakon što je ljetos bio otrovan bojnim otrovom novičokom.

Litva, Latvija i Estonija rekle su da žele da ministri vanjskih poslova Europske unije razgovaraju o sankcijama protiv Rusije zbog postupanja u tom slučaju. Razgovarajući s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su pozivi Navaljnog Rusima da iziđu na ulice zabrinjavajući, ali da se Kremlj ne boji masovnih prosvjeda.

Peskov je također rekao da Navaljni mora istinski odgovoriti na pitanja o kršenju uvjetne kazne, a pretpostavku da ga se predsjednik Vladimir Putin boji i zato zatvara odbacio je kao glupost. Ruske vlasti nisu komentirale navode o tome gdje se nalazi 44-godišnji Navaljni, kojemu je određen istražni zatvor na 30 dana.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni - 2 Uhićen čim je stigao u Moskvu SAD i EU traže od Rusije da Navaljnog puste na slobodu, on kaže: "Ovo je najviši stupanj bezakonja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UHIĆEN NAVALJNI Pljušte reakcije na potez ruskih vlasti: "Tražimo njegovo hitno oslobađanje!"

Prema riječima glasnogovornika komisije, Navaljni se osjeća dobro u pritvoru. "Sretan je što se vratio kući", a zatvorski čuvari zasad nisu vršili "moralni ili fizički pritisak" na njega. Navaljni i njegov tim kritizirali su ovaj proces kao politički motiviran pokušaj da ga se ušutka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene