Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološki prihvatljiva metoda

Kremiranje i sprovodi su prošlost: Pogledajte kako će se ljudi pokapati u budućnosti

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Vijeće britanske općine Sandwell planira kupiti stroj koji je ekološka alternativa kremiranju posmrtnih ostataka. "Resomator" ljude nakon smrti pretvara u tekućinu koja se potom pušta u odvod. Iako se na taj način već "zbrinjavaju" posmrtni ostaci ne nekoliko mjesta u SAD-u, britanska pokrajina za sada je dobila odbijenicu od - vodovoda.

Vijeće britanske općine Sandwell u zapadnom Midlandsu već je odobrilo instalaciju 300.000 funti vrijednog stroja koji posmrtne ostatke pretvara u tekućinu u lokalnom krematoriju Rowley Regis, no vodovodi su blokirali inicijativu odbivši dati dozvolu za puštanje posmrtnih ostatatka u odvod.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

Postupak, poznat kao alkalna hidroliza, koristi kemikalije, toplinu i pritisak za rastvaranje tijela u manje od tri sata i koristi znatno manje energije od kremiranja.

Proizvođači kažu da je riječ o bržoj verziji dekompozicije nego kod standardmnog pokopa, a tekući ostaci se potom ispituju i filtriraju prije nego što se puste u odvod.

Međutim, vodovod Severn Trent Water odbio je zahtjev krematorija da im izdaju dozvolu neophodnu za odlaganje ostataka tijela u vodoopskrbni sustav, piše The Sunday Times.

Vodovodi sada čekaju smjernice Ministarstva pravosuđa i Odjela za zaštitu okoliša, prehrambenih proizvoda i ruralnih područja koji bi trebali utvrditi kako će se odlagati ostaci alkalne hidrolize.

Ovakva vrsta pokopa već se radi u nekoliko zemalja, uključujući Australiju i SAD. Kanadska tvrtka AquaGreen započela je s radom prošle godine i već u prvoj godini poslovanja imala je više od 200 zahtjeva za alkalnu hidrolizu

Otopina se dva puta filtrira prije nego se ispusti a iz vodovoda u Ontariju ističu da je proces "100 posto ekološki".

Vijeće u Sandwellu sklopilo je ugovor s britanskom tvrtkom Resomation koja proizvodi komore pod tlakom u kojima se tijela prvo važu kako bi se izračunalo koja je kemijska smjesa potrebna za otapanje tijela. Spremnik se zatim puni alkalnom otopinom i zagrijava do 152°C kako bi se tijelo otopilo. Zubi, kosti i strani predmeti u tijelu se ispiru i sortiraju i potom vraćaju u urnu, a tijelo se otopi za 3 minute.

Usporedbe radi, za kremiranje je potrebna temperatura od 1150°CC i do 70 minuta da se tijelo pretvori u pepeo, a tijekom svakog kremiranja proizvede se četiri puta više CO2 nego što je potrebno za pokop, a tijekom isparavanja se okoliš zagađuje živom.

Vijeće Sandwella je priopćilo kako želi iskoristiti prednosti ovog procesa po okoliš i da će, čim stigne odobrenje, biti prvi u Ujedinjenom kraljevstvu koji će uvesti alkalnu hidrolizu.

"Pogrebna industrija se razvija i modernizira, a mi želimo ponuditi ljudima bolji izbor", rekao je glasnogovonik vijeća Sandwella. "Vodena kremacija je iduća faza u toj evoluciji i ljudima će pružiti opciju koja je za okoliš puno prihvatljivija od klasičnog kremiranja".

"Ovo je novost u Ujedinjenom kraljevstvu, zabrinuti sno kako će na to reagirati javnost", rekao je visokopozicionirani izvor u Britanski vodama za The Sunday Times. "Tekući ostaci mrtvih će ići u naš vodovodni sustav. Mišljenja smo da se javnosti neće dopasti ta ideja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene