Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ali ne pod Caprilesovim uvjetima

Kreće djelomična provjera rezultata predsjedničkih izbora u Venezueli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalno izborno vijeće Venezuele potvrdilo je da u ponedjeljak počinje s djelomičnom provjerom rezultata predsjedničkih izbora od 14. travnja, ali ne pod uvjetima koje je zatražio pobijeđeni kandidat Henrique Capriles.

"Nakon duge analize Nacionalnog izbornog vijeća, ustanovili smo da je nemoguće odobriti modalitet koji je predložio Capriles", izjavila je predsjednica Vijeća Tibisay Lucena, potvrđujući izjave nekoliko dužnosnika Vijeća. Šef venezuelanske oporbe Henrique Capriles najavio je u četvrtak da će osporiti rezultate izbora pred Vrhovnim sudom. Zahtijeva novo prebrojavanje svih glasačkih listića radi usporedbe rezultata s prebrojavanjem.

Pročitajte i ovo Izbori u Venezueli (Foto: AFP) Maduro očekuje reizbor Na glasanje iscrpljeni teškom gospodarskom krizom: Oporba izbore bojkotira, a međunarodna zajednica ih ne priznaje Slika nije dostupna Isključenje Najveće oporbene stranke u Venezueli bojkotirale lokalne izbore: Maduro objavio što ih sada čeka

>> Maduro prisegnuo i obećao da će slijediti Chavezov put

Po Vijeću, uz izlaznost od 79 posto, Nicolas Maduro, nasljednik Huga Chaveza, skupio je 50,75 posto glasova, nasuprot 48,97 koliko ih je dobio guverner Capriles, što je razlika od samo 265.000 glasova, daleko najmanja od Chavezova dolaska na vlast krajem 1998.

Provjera će se odnositi na slučajni uzorak od 12.000 od ukupno 16.000 biračkih kutija koje čine 46 posto glasova koje još treba službeno verificirati i trajat će do 4. lipnja. Prema izbornom zakonu Capriles, koji optužuje vlasti da su "ukrale" izbore, ima rok do 6. svibnja da uloži službeni prigovor na rezultate. Maduro još nije komentirao najnoviju izjavu Lucene.

Maduro i Castro potvrdili dobre odnose i suradnju

Predsjednici Venezuele Nicolas Maduro i Kube Raul Castro potvrdili su tijekom susreta u Havani dobre odnose i "strateško savezništvo" dviju zemalja, javljaju kubanski mediji. Njihovi prethodnici Fidel Castro i Hugo Chavez su 2012. godine to partnerstvo pretočili u 47 ugovora o suradnji vrijednih 1,6 milijardi dolara. Prije susreta s Raulom Castrom predsjednik Venezuele zadržao se u dvosatnom neformalnom sussretu sa starijim bratom Fidelom. "Prisjetili smo se zapovjednika Chaveza", rekao je Maduro novinarima nakon susreta.

Posjet Kubi Madurov je drugi posjet u inozemstvu nakon izbora 14. travnja. On je 19. travnja boravio u peruanskom glavnom gradu Limi na susretu Unije južnoameričkih zemalja (UNASUR).

Suradnja dviju zemalja među ostalim uključuje isporuku goriva iz Venezuele Kubi po preferencijalnim cijenama. Zauzvrat kubanski liječnici i stručnjaci iz drugih područja rade u Venezueli. "Strateško savezništvo" koje su osmislili Fidel Castro i Chavez od izuzetne je važnosti za kubansko gospodarstvo koje je u velikoj krizi od pada komunističkog bloka početkom 1990-ih godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene