Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršio Ustav

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio je poslijepodne ostavku na tu dužnost jer je Ustavni sud ocijenio da je prekršio Ustav ostankom na mjestu predsjednika Demokratskog saveza Kosova.

Sejdiu je odluku o povlačenju s dužnosti priopćio na konferenciji za novinstvo u Prištini kazavši kako je bio uvjeren da ostankom na dužnosti stranačkog čelnika, koju operativno ne obnaša, ne krši Ustav. Dodao je međutim da mora poštivati odluku Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Kosovo spremno za novi ustav

>> Predsjednik Kosova teško prekršio Ustav

Predsjednik Kosova bira se u parlamentu, a u slučaju ostavke ili smrti predsjednika tu dužnost privremeno obavlja predsjednik kosovskog parlamenta, u ovom slučaju to će biti Jakup Krasniqi, koji trenutačno obavlja tu dužnost. Mandat kosovskog predsjednika traje pet godina.

Sejdiu je drugi put izabran za kosovskog predsjednika početkom siječnja 2008. godine. Prvi mandat je dobio nakon smrti predsjednika Kosova Ibrahima Rugove. Kosovski Ustavni sud ocijenio je prošlog petka kako je Sejdiu teško prekršio Ustav zadržavši istodobno položaj predsjednika republike i predsjednika političke stranke, Demokratskog saveza Kosova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene