Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogoršanje susjedskih odnosa

Neočekivani potez Kosova naljutio Srbiju: "To je čin divljaštva, ugrožavate nam opstanak"

Zatvorene filijale srbijanske banke
Zatvorene filijale srbijanske banke Foto: Guliverimage
Na sjeveru Kosova zatvoreno je šest filijala srpske Poštanske štedionice.

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dvije balkanske susjede, prenosi agencija dpa.

Kosovska policija je tijekom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 milijuna eura, 74,7 milijuna srpskih dinara (oko 636 tisuća eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore u utorak.

Na sjeveru Kosova žive deseci tisuća Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima.

Kosovska središnja banka u veljači je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošli tjedan.

Pročitajte i ovo Vojna vježba Ignoriranje znači kazne Građanima Srbije počeli su stizati pozivi za vojne vježbe: "Ne znam koje su procedure, ali ne želim da me mobiliziraju u slučaju rata"

Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to "činom divljaštva” koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije.

Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Europske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona "protivna duhu normalizacije” te ugrožava pregovore u tijeku.

Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Europske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji.

Aktualno VIDEO Objavljena snimka iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija: Liječnici izvode putnike, stvari su razbacane, a strop udubljen Avionu koji je putovao od Londona do Singapura Avionu koji je putovao od Londona do Singapura Foto: Screenshot Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 1 Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 1 Foto: Screenshot Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 2 Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 2 Foto: Screenshot Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 3 Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 3 Foto: Screenshot Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 4 Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 4 Foto: Screenshot +1 Objavljene fotografije iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija - 5 Svijet VIDEO Objavljena snimka iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija: Liječnici izvode putnike, stvari su razbacane, a strop udubljen 1/7 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene