Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Korupcija i dalje masovni problem u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom izveštaju Svjetske banke o antikorupciji u tranziciji navodi se da je znatno povećan broj poslovnih ljudi koji smatraju da je korupcija problem za poslovanje u Srbiji.

U izvještaju se ukazuje i na podmićivanje poreznih službenika, pojedinaca u sudovima i učestalost korumpiranja carinskih službi. 

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da su podaci iz istraživanja zabrinjavajući jer pokazuju više negativnih trendova u odnosu na većinu država koje su navedene u istraživanju. 

- Zaključak koji bi se na prvu ruku mogao izvući iz tih podataka jeste da firme moraju da korumpiraju češće, ali da su u pitanju manji iznosi nego što su bili prije nekoliko godina", kaže on.

Nenadić smatra i da bi se državni organi trebali ozbiljno zamisliti o tome koliko je antikorupcijska politika efikasna. 

Prema njegovom mišljenju, da bi se situacija promijenila, prvi korak je bespogovorno poštovanje antikorupcijskih propisa. Uz to, treba izgraditi i dodatne mehanizme u borbi protiv korupcije, a na osnovu iskustava drugih zemalja koje su se suočavale sa sličnim problemima. 

Jedini pozitivan pomak je manji iznos novca koji firme daju za korumpiranje - Trebalo bi dati priliku, i građanima i privrednicima, da, kada se suoče s korupcijom kod javnih službenika, imaju siguran način da to prijave i da mogu da se uzdaju u to da će postojati neko, u okviru mehanizama državne uprave ili nezavisnih državnih organa, ko će te navode ispitati", kaže Nenadić. 

Izvještaj obuhvaća 26 bivših socijalističkih zemalja, Tursku i pet zemalja Zapadne Evrope, a SB zaključuje da je korupcija u padu, ali da su neophodne reforme kako bi pozitivan trend bio nastavljen. 

Predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Verica Barać optužila je Vladu i Skupštinu Srbije da su glavni krivci za ocjenu Svjetske banke da je korupcija veoma raširena u Srbiji. 

Kao jedan od primjera Veric Barać navodi to što Skupština već godinama izglasava državni budžet za jednu godinu bez usvajanja završnog računa za prethodnu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene