Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U novom izveštaju Svjetske banke o antikorupciji u tranziciji navodi se da je znatno povećan broj poslovnih ljudi koji smatraju da je korupcija problem za poslovanje u Srbiji.


U izvještaju se ukazuje i na podmićivanje poreznih službenika, pojedinaca u sudovima i učestalost korumpiranja carinskih službi. 

Vezani članci Darko Krušlin Sudac Krušlin: "Popilo se, na povratku sam postao svjestan da mi je Mamićev sat na ruci pa sam ga odlučio vratiti" Zdravko Mamić i osječki suci - 4 USKOK pregledao imovinu osječkih sudaca, Mamić o nedostatku dokaza: "Pa nisam mu rekao daj da te uslikam kako ti dajem dvjesto hiljada“

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da su podaci iz istraživanja zabrinjavajući jer pokazuju više negativnih trendova u odnosu na većinu država koje su navedene u istraživanju. 

- Zaključak koji bi se na prvu ruku mogao izvući iz tih podataka jeste da firme moraju da korumpiraju češće, ali da su u pitanju manji iznosi nego što su bili prije nekoliko godina", kaže on.

Nenadić smatra i da bi se državni organi trebali ozbiljno zamisliti o tome koliko je antikorupcijska politika efikasna. 

Prema njegovom mišljenju, da bi se situacija promijenila, prvi korak je bespogovorno poštovanje antikorupcijskih propisa. Uz to, treba izgraditi i dodatne mehanizme u borbi protiv korupcije, a na osnovu iskustava drugih zemalja koje su se suočavale sa sličnim problemima. 

Jedini pozitivan pomak je manji iznos novca koji firme daju za korumpiranje

- Trebalo bi dati priliku, i građanima i privrednicima, da, kada se suoče s korupcijom kod javnih službenika, imaju siguran način da to prijave i da mogu da se uzdaju u to da će postojati neko, u okviru mehanizama državne uprave ili nezavisnih državnih organa, ko će te navode ispitati", kaže Nenadić. 

Izvještaj obuhvaća 26 bivših socijalističkih zemalja, Tursku i pet zemalja Zapadne Evrope, a SB zaključuje da je korupcija u padu, ali da su neophodne reforme kako bi pozitivan trend bio nastavljen. 

Predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Verica Barać optužila je Vladu i Skupštinu Srbije da su glavni krivci za ocjenu Svjetske banke da je korupcija veoma raširena u Srbiji. 

Kao jedan od primjera Veric Barać navodi to što Skupština već godinama izglasava državni budžet za jednu godinu bez usvajanja završnog računa za prethodnu.