Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP) Foto: Afp

Skupina od 19 katoličkih svećenika i teologa pozvala je biskupe da proglase papu Franju heretikom u najnovijem od ultrakonzervativnih napada na poglavara Katoličke Crkve zbog niza pitanja, od pričesti za rastavljene, vjerske raznolikosti, do neodgovarajućeg odnosa prema krizi spolnog zlostavljanja u Crkvi.


Najistaknutiji član skupine 70-godišnji je britanski svećenik dominikanskog reda Aidan Nichols, koji je napisao nekoliko knjiga te je jedan od najpoznatijih teologa s engleskog govornog područja. Drugi članovi manje su poznati.

Vezani članci Papa Franjo Svećenici papu Franju pitali kako mu je koljeno, a on ispalio: "Znate što mi treba? Malo tekile" Slika nije dostupna Papa: Pogrešno je poistovjetiti islam s nasiljem, fundamentalista ima i među katolicima

"Poduzeli smo ove mjere kao zadnji pokušaj da odgovorimo na gomilanje štete koju su uzrokovale riječi i djela pape Franje i zbog kojih je nastala jedna od najgorih kriza u povijesti Katoličke Crkve", poručili su u otvorenom pismu dugom 20 stranica, navodi agencija Reuters.

U pismu su napali Franju zbog ublažavanja stajališta Crkve o nizu pitanja. Tvrde kako se nije dovoljno zalagao za borbu protiv pobačaja te previše prihvaća homoseksualce, kao i protestante i muslimane.

Autori pisma kažu kako postoji dokaziva veza između Franjina "odbijanja katoličkog nauka" i onoga što oni vide kao njegov povlašten odnos prema svećenicima koji podržavaju njegova stajališta, a optuženi su za spolne prijestupe.

"Otvoreno pismo upućuje na vezu između odbijanja katoličkog nauka i naklonost koju papa Franjo pokazuje biskupima i drugim svećenicima koji su ili krivi za spolne grijehe i zločine, poput bivšeg kardinala Theodora McCarricka ili su štitili svećenike krive za spolne grijehe i zločine poput pokojnog kardinala Godfrieda Danneelsa", rekli su autori pisma prema CNS Newsu.

Pismo navodi kako je "zaštita i promicanje svećenika koji odbacuju katolički nauk o braku, spolnoj aktivnosti i o moralnom zakonu općenito, čak i kada ti svećenici osobno krše moralne i građanske zakone na strahotan način, dovoljno dosljedno da bi se moglo smatrati politikom pape Franje".

Otvoreno pismo nema službenu težinu kako bi uvjerilo biskupe da pokrenu istragu ili bilo kako djeluju i nije ga potpisao niti jedan visokopozicionirani crkveni dužnosnik.

Pismo je objavljeno u utorak na konzervativnoj katoličkoj internetskoj stranici LifeSiteNews, koja se često koristi kao platforma za napade na Papu. Prošle su godine objavili dokument bivšeg veleposlanika Vatikana u Washingtonu, nadbiskupa Carla Maria Vigana koji je pozvao Papu da podnese ostavku.

Glasnogovornik Vatikana nije imao komentar na pismo, uz koje su se nalazili i deseci fusnota, navoda iz Biblije, objava prethodnih poglavara te zasebna bibliografija. U pismu su pozvali ljude da se pridruže i internetskom sakupljanju potpisa.

Obraćajući se biskupima, u pismu stoji: "Tražimo da se što prije očitujete oko situacije s Papinom javnoj privrženosti krivovjerju".

Od biskupa traže da "javno poruče papi Franji da se odrekne krivovjerja koje je izrazio".

Znatan dio pisma odnosi se na Radost ljubavi (Amoris Laetitia), Papin dokument iz 2016. koji je kamen temeljac njegovih pokušaja da Crkvu s 1,3 milijarde članova učini inkluzivnijom i manje osuđujućom, navodi Reuters.

Papa Franjo je u dokumentu pozvao Crkvu da bude manje stroga i suosjećajnija prema "nesavršenim" članovima, poput rastavljenih i onih koji su se kasnije ponovno vjenčali civilnom ceremonijom.

Prema Crkvenom zakonu, oni mogu primati pričest samo ako budu apstinirali od seksa s novim partnerom jer je njihov prvi brak još uvijek važeći u očima Crkve ako nisu dobili poništenje. Crkva ne dopušta rastavu.

Franjo je otvorio vrata za neke iznimke, dopustivši tako da svećenik ili biskup zajedno sa svakim pojedincem donesu odluku može li on biti u potpunosti reintegriran i primati pričest.

Nakon što je Radost ljubavi objavljena, četiri konzervativna kardinala javno su izazvala Papu optuživši ga da stvara zbunjenost oko važnih moralnih pitanja. On do sada nije odgovorio na njihove zahtjeve da razjasni svoja stajališta.

U novom pismu nalaze se dijelovi koje oni nazivaju "Dokazima da je papa Franjo kriv za krivovjerje".

Napali su ga jer je rekao kako namjere Martina Luthera, oca protestantske reformacije, "nisu bile pogrešne". Navodi se i kako nije dovoljno snažno osudio pobačaj te je preblag s katolicima koji su homoseksualci.

Pismo također kritizira Franju zbog potpisivanja zajedničke izjave s luteranima 2016. u kojoj je Papa rekao kako su katolici zahvalni za "teološke darove" reformacije.

Papu su napali i zbog zajedničke izjave s istaknutim muslimanskim vođom u Abu Dhabiju u veljači u kojoj su poručili kako su pluralizam i raznolikost religija "Božja volja". Konzervativci smatraju kako je Rimokatolička Crkva jedina prava te pozivaju vjernike da preobrate i druge.

U pismu se osobno kritizira 22 osobe, a gotovo svi od njih trenutne su ili bivše crkvene ličnosti za koje se tvrdi da njihova povezanost s Papom potvrđuje njihove optužbe za krivovjerje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju