Papa Franjo u Irskoj (Foto: AFP)
Papa Franjo u Irskoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Papa Franjo često je i ranije upozoravao da nije lijepo ogovarati prijatelje i susjede, a u ponedjeljak je istu poruku uputio vlasnicima frizerskih i kozmetičkih salona i brijačnica, modernih hramova ''tračeraja''.


Sveti Otac u audijenciju je primio oko 230 talijanskih frizera, kozmetičara, brijača i stilista, članova Odbora svetoga Martina de Porresa te im, među ostalim, poručio da "ne pokleknu pred iskušenjem govorkanja i ogovaranja", tako karakterističnima za mjesta na kojima obavljaju svoj posao.

Vezani članci Frizer Šišanje u doba koronavirusa: Neki frizeri ništa ne prepuštaju slučaju, on je spreman na sve! Slika nije dostupna Tko više trača, muškarci ili žene?

Umjesto toga, svoju bi profesiju trebali obavljati "u duhu kršćanstva, prema klijentima se odnoseći ljubazno i s poštovanjem, pritom im nudeći lijepu riječ i ohrabrenje".

Franjo ih je podsjetio da je njihov zaštitnik sveti Martin de Porres, peruanski svetac iz 16. stoljeća kojega je Pavao VI. proglasio zaštitnikom brijača i frizera. Veći je dio života proveo pomažući siromašnima i bolesnima.

Talijanski frizerski saloni i brijačke radionice tradicionalno su zatvoreni ponedjeljkom, zbog čega je grupa izabrala slobodan dan za posjet Vatikanu. (Hina)