Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPD još razmišlja

Konzervativci Angele Merkel za pregovore o koaliciji s njemačkim socijaldemokratima

Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp
Demokršćanska Unija CDU/CSU spremna je za pripremne razgovore o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) dok će SPD o tomu odlučiti nakon sastanka predsjedništva u petak, priopćeno je u srijedu navečer u Berlinu nakon dvosatnog razgovora vodećih članova Kršćansko-demokratske unije (CDU), Kršćansko-socijalne unije (CSU) i SPD-a.

"Predstavnici CDU-a i CSU-a su jasno dali do znanja da žele započeti pripremne pregovore s SPD-om na kojima bi se ispitalo postoje li zajednički temelji za sastavljanju jedne stabilne vlade", priopćila je Unije CDU/CSU nakon prvih razgovora s vrhom SPD-a o eventualnom formiranju koalicijske vlade.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Iziđite na izbore komentar Lane Ružičić Papa, Spužva Bob ili baba Vanga? Iziđite na izbore ili zauvijek šutite!

Obje strane su poručile kako su razgovori protekli u "otvorenom i povjerljivom" tonu.

Na sastanku su demokršćansku stranu predstavljali kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel, predsjednik CSU-a Horst Seehofer, predsjednik zastupničkog kluba Unije Volker Kauder te predvodnik CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt. SPD izaslanstvo se sastojalo od predsjednika stranke Martina Schulza te predsjednice zastupničkog kluba SPD-a Andree Nahles.

SPD je na svom prošlotjednom kongresu odlučio započeti pregovore s Unijom o daljnjoj suradnji pri čemu socijaldemokrati ostavljaju otvorenim ishod pregovora. Za SPD osim nastavka rada tzv. velike koalicije moguća i manjinska vlada na čelu s Unijom CDU/CSU. Ovoj opciji se žestoko protivi Angela Merkel koja želi stabilnu vladu.

Kao tematske cjeline u kojima se Unija i SPD najviše razilaze proteklih dana su navedeni reforma zdravstvenog sustava i dozvola migrantima da u Njemačku dovedu svoje članove obitelji za što se zalaže SPD a čemu se protive demokršćani.

SPD je nakon parlamentarnih izbora u rujnu zbog slabog rezultata od 20 posto isprva odbacio nastavak koaliranja s Unijom ali je nakon propasti pregovora o sastavljanju vlade između demokršćana, liberala i zelenih i na pritisak predsjednika države Frank-Waltera Steinmeiera, koji želi izbjeći izvanredne izbore, pristao na razgovore s Unijom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene