Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 100 auta

KONVOJ AKTIVISTA STIŽE PO IZBJEGLICE 'Ja sam mama, ovo je moja dužnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za upravljačem automobila su njemački i austrijski građani.

Konvoj automobila za čijim su upravljačima njemački i austrijski aktivisti stigao je u Mađarsku pokupiti migrante i pomoći im na putu do Zapadne Europe. Tisuće ljudi, od kojih su mnogi pobjegli od sukoba u Siriji, uspjele su stići do Austrije nakon što je Mađarska u petak ukinula ograničenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AUSTRIJA PRIZNALA 'Nemamo razumijevanja za izbjeglice koje ne traže azil na Balkanu' Slika nije dostupna Put u bolji život PROVJERAVAJU SE DOKUMENTI 'Prekrcani' vlak zadržan na granici

Autobusi i posebni vlakovi prevozili su ih od mađarske granice do Beča i Njemačke. Papa Franjo je pak poručio da svaka katolička župa u Europi treba ugostiti migrantsku obitelj.

Objasnio što nema nikakve veze s Bogom

U nedjelju je konvoj od oko 140 automobila napustio Beč i zaputio se prema Budimpešti u sklopu privatne inicijative.

Jedna od aktivistkinja rekla je za BBC da je njihov cilj dovesti izbjeglice u skloništa u glavnom gradu Austrije.

'Mislim da je ovo moja dužnost. Ja sam mama, žena sam iz Austrije i više ne mogu držati oči zatvorenima. Svi smo mi ljudi, nitko nije nezakonit', rekla je aktivistkinja.

Austrija prevezla 13.000 migranata prema Njemačkoj

Austrijske državne željeznice (OeBB) objavile su da su prevezle dosad više od 13.000 migranata i izbjeglica do Njemačke, a glasnogovornik bavarske policije rekao je da je u nedjelju do Muenchena dosad stiglo 3000 tražitelja azila, a očekuje ih do kraja dana ukupno 5000, prenose agencije.

Oko 11.000 migranata vlakovima je u subotu prebačeno do Njemačke, a oko 2.200 ukrcano je tijekom prijepodneva u nedjelju, rekla je glasnogovornica OeBB-a u Beču.

Dodala je da se u nedjelju očekuje dolazak četrdeset vlakova iz Austrije u Njemačku i da je OeBB angažirao oko 20 autobusa kojima prebacuje izbjeglice s mađarske granice do Salzburga.

Oko 3000 potražitelja azila iz Mađarske koji su putovali preko Austrije stiglo je u nedjelju u Bavarsku, rekao je glasnogovornik bavarske policije tijekom poslijepodneva.

Dodao je da do kraja dana očekuju ukupno 5000, prenosi agencija AFP. Taj se broj temelji na podacima prikupljenima na glavnom mjestu ulaska u Njemačku i manji je od broja dolazaka u subotu - 8000 ljudi koji su u Njemačku stigli vlakovima ili autobusima.

Cameron će preusmjeriti dio novca za pomoć izbjeglicama

Britanski premijer David Cameron iskoristit će dio novca koji Britanija daje za međunarodnu pomoć kako bi pomogla tisućama izbjeglica koje stižu iz Sirije, kazao je ministar financija George Osborne.

On će u ponedjeljak u parlamentu iznijeti planove o suočavanju s izbjegličkom krizom te predložiti da se dio novca preusmjeri za pomoć izbjeglicama.

'Raspolažemo s oko 12 milijarda funta pomoći, a za zemlje poput Sirije, Jordana i Turske izdvojili smo oko 250 milijuna funta', kazao je.

Britanski premijer nije precizirao koliko će izbjeglica Britanija prihvatiti, no glasnogovornica UN-ove agencije za izbjeglice kazala je da je riječ o 4000 osoba. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene