Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demokratska republika Kongo

Okrutno iskoristili djecu kao zamku: Pobunjenici postavili eksploziv na jednogodišnje blizanke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Pobunjenici su djevojčice iskoristili kao zamku za vladine snage. No, stručnjaci su sigurno uklonili eksploziv s blizanki.

Pobunjenici u Demokratskoj Republici Kongu postavili su eksplozivne pojaseve na jednogodišnje blizanke kao zamku za vladine snage, što je samo jedan slučaj koji ukazuje na sve veće nasilje nad tamošnjom djecom, objavio je u petak UN.

Djevojčice su bile u selu na sjeveru Kivua, regije u kojoj militanti Ujedinjene demokratske snage (ADF) izvode bombaške napade, izvijestila je UN-ova agencija za djecu (UNICEF).

Stručnjaci su sigurno uklonili eksploziv s blizanki.

Pročitajte i ovo Bordeaux - 1 Klimatska kriza Moraju mijenjati uobičajeni način berbe grožđa: ''Nije loše, samo je život u drugom ritmu''

"Namjera je bila da se bombe aktiviraju kada stigne policija ili vojska", rekao je Grant Leaity, predstavnik UNICEF-a u Kongu.

Korištenje improviziranih bombi samo je jedan od "beskrupuloznih primjera" nasilja protiv djece koje doseže neviđene razmjere na istoku zemlje, dodao je.

Pročitajte i ovo Tommy Tuberville Američki senator Mjesecima blokira stotine vojnih promaknuća, a sad mu je problem i to što mornari čitaju poeziju

"Djecu svakodnevno siluju i ubijaju. Otimaju ih i mobiliziraju u naoružane skupine. Prijavljeni slučajevi samo su vrh sante leda", upozorio je Leaity.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja porinula podmornicu - 4 Seul sumnjičav Sjeverna Koreja porinula prvu podmornicu s nuklearnim oružjem: "Bio je ovo hitan zadatak"

Nasilje u Kongu je izazvalo jednu od najgorih i najdugotrajnijih humanitarnih kriza na svijetu.

Hrane nedostaje za 27 milijuna ljudi, a gotovo 5.5 milijuna je napustilo svoje domove, pokazuju podaci UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene