Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kombinacija kemoterapija pokazala je obećavajuće rezultate u borbi protiv jednog od najagresivnijih oblika karcinoma - raka gušterače.


Kombinacija dviju kemoterapija pokazala je obećavajuće rezultate u borbi protiv raka gušterače, jednog od najagresivnijih oblika karcinoma, produživši život dijelu pacijenata, rezultati su europske studije predstavljene u petak u SAD-u.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija Farmaceutska tvrtka dronovima će distribuirati lijekove u krizna područja: "Spajamo znanje i iskustvo" Ilustracija Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi

To kliničko istraživanje, jedno od najvećih ikad provedenih za ovaj oblik raka, uključilo je 732 pacijenta oboljela od karcinoma gušterače koji su primali kombinaciju lijekova Xeloda i Gemzar. Kod njih je zabilježeno značajno produljenje života, s time da su svi prije toga prošli kiruršku intervenciju, kaže profesor John Neoptolemos s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Liverpooolu koje je vodio studiju.

Kod pacijenata koji su uzimali tu kombinaciju kroz šest mjeseci, stopa petogodišnjeg preživljavanja podigla se na 28,8 posto u odnosu na 16,3 posto kod onih koji su uzimali samo Gemzar, što je aktualni standard liječenja.

"Prešli smo s petogodišnje stope preživljavanja od 8 posto" koja se bilježi kod onih pacijenata koji su samo operirani na "gotovo 30 posto s kombiniranom terapijom", naglasio je Neoptolemos koji je predstavio rezultate na godišnoj konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju, najvećeg svjetskog skupa o karcinomu koji se održava ovaj tjedan u Chicagu.

"Ta kombinacija kemoterapija daje veliki napredak u borbi protiv tog oblika raka, koji je među najtežima za liječenje", rekla je Smitha Krishnamurthi, američka profesorica na Medicinskom fakultetu Case Western Reserve. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju