Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Najveća u povijesti

Zapljena vrijedna 360 milijuna dolara: Jeste li ikada vidjeli kako izgleda 12 tona kokaina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u srijedu zaplijenila više od 12 tona kokaina u vlasništvu glavne kolumbijske kriminalne bande, što je najveća zaplijena u dugotrajnoj nacionalnoj borbi protiv krijumčarenja narkotika, izjavio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

Kokain, čija je tržišna vrijednost, po procijeni predsjednika Juana Manuela Santosa, oko 360 milijuna američkih dolara, pronađen je pohranjen pod zemljom na četiri farme u sjeverozapadnoj pokrajini Antioquia, u blizini granice Kolumbije i Paname.

Pročitajte i ovo Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina Dairo Usuga "Usporediv jedino s Escobarom" Čak 500 vojnika i 22 helikoptera hvatalo najopasnijeg narkobosa na svijetu

"Zahvaljujući policijskoj operaciji u suradnji s obavještajnim službama prijateljskih zemalja napravljena je najveća zaplijena u povijesti", rekao je Santos u policijskom sjedištu u kojem je izložen zaplijenjeni kokain.

Santos je zaplijenjeni kokain povezao s bandom krijumčara droge, poznate kao Zaljevski klan, koja je postala jednom od najvećih prijetnji sigurnosti nakon što je prošle godine potpisan mir s FARC-om, bivšom najmoćnijom gerilom na američkom kontinentu. FARC je krajem kolovoza 2016. u Havani, na Kubi, sklopio mir, a u studenome je u Bogoti potpisao mirovni ugovor s predsjednikom Juanom Manuelom Santosom.

Santos, koji svoj ured napušta iduće godine, obećao je poslati 80.000 vojnih i policijskih snaga u područja koja su nekada bila pod kontrolom FARC-a kako bi spriječio pokušaje novih krijumčarenja droge.

Policija je izvijestila i da je četvero ljudi uhićeno tijekom trodnevne operacije koja je dovela do zapljene droge.

Kolumbijska policija u travnju je zaplijenila šest tona kokaina vrijednog 200 milijuna eura.

Zaljevski klan vodi bjegunac Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel. Sjedinjene Države ponudile su nagradu od pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja ili smrti. Osim drogom, banda se bavi i ilegalnim rudarstvom, a većina članova, kojih prema procjeni ima 1500, ranije je bila u redovima desničarskih paravojnih skupina. Kolumbija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kokaina, s proizvodnjom od oko 910 tona godišnje. Policija je ove godine zaplijenila 362 tona kokaina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene