Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povezanost između zemalja uvijek najviše čine ljudi, ne državne strukture i politika, nego kontakti između ljudi, rekla je u četvrtak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta slovačkoj Trnavi, za koju je rekla da je prekrasan gradić koji svjedoči o snažnim povijesnim vezama između Hrvatske i Slovačke.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se u Trnavu, mjesto 60-ak kilometara udaljeno od Bratislave, uputila kako bi obišla crkve Svete Ane i Svetog Nikole. U crkvi Svete Ane poklonila se pred zajedničkim lijesom u kojem počivaju kosti triju košičkih mučenika, među kojima je i Hrvat Sveti Marko Križevčanin, dok je u bazilici Svetog Nikole obišla grobnicu Antuna Vrančića, strica Fausta Vrančića.

Antun Vrančić (1504.-1573.), rođeni Šibenčanin, bio je visoki crkveni uglednik i nadbiskup ostrogonski u vrijeme turske opasnosti, dok je Trnava bila crkveno sjedište, a Požun (današnja Bratislava), sjedište civilne vlasti. Stolovao je u Trnavi, koju su tada zvali Malim Rimom i smatralo ga se jednim od najvećih diplomata Europe u to doba, jer je kao kancelar cara Ferdinanda, ali i Papin izaslanik, u Carigradu sa Sulejmanom veličanstvenim pregovarao o miru.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Predsjednica o nedolasku na prosvjed #spasime: "Imala sam privatne obveze" Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Predsjednica Grabar-Kitarović počela državni posjet Turskoj, na dnevnom redu niz tema

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Slovačko-hrvatskom gospodarskom forumu

Iz Trnave je rodom i prvi zagrebački nadbiskup i kardinal, jedan od najvažnijih ljudi za razvoj glavnog grada Hrvatske Juraj Haulik.

"Trnava svjedoči o toj povijesti, o mnogim ljudima koji su dolazili ovamo, školovali se, živjeli i radili, ali i mnogim Slovacima koji su odlazili u Hrvatsku", rekla je predsjednica u kratkoj izjavi za novinare koji prate njezin posjet Slovačkoj.

"Tako vidim i našu zajedničku budućnost jer će nas sa Slovačkom i dalje povezivati odgovornost za srednjeeuropski prostor ali i za čuvanje istih naših zajedničkih vrijednosti i interesa u okviru euroatlantskih integracija, a i globalno", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, koja je iz Trnave krenula u Bansku Bistricu gdje će na Sveučilištu održati predavanje i primiti počasni doktorat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook