Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvara i gospodarski forum

PREDSJEDNICA U SLOVAČKOJ Naglasak na bilateralnim odnosima i jačanju gospodarskih odnosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović susretom sa slovačkim predsjednikom Andrejom Kiskom u Bratislavi u srijedu je započela dvodnevni službeni posjet Slovačkoj Republici.

Hrvatskoj predsjednici je pred uredom slovačkog kolege, velebnom baroknom palačom koju je 1760. dao izgraditi hrvatski plemić Antun Grasalković, priređen svečani doček, a potom je dvoje predsjednika počelo razgovore koji bi trebali trajati oko sat vremena, poslije čega će se obratiti javnosti izjavama za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed Slika nije dostupna Predsjednica u posjetu Kolinda Grabar-Kitarović u Slovačkoj: Povezanost između zemalja najviše čine ljudi

Predsjednica Grabar Kitarović poslije će sudjelovati na radnom ručku s predsjednikom slovačkog parlamenta Peterom Pellegrinijem, nakon čega će se sastati i s trećim najvišim slovačkim dužnosnikom, predsjednikom vlade Robertom Ficom.

Kolinda Grabar Kitarović najavljuje konzultacije koje će ipak biti drugačije i neuobičajene

Očekuje se da će teme razgovora sa slovačkim sugovornicima biti bilateralni odnosi, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarskih odnosa, položaj nacionalnih manjina u obje države te aktualna međunarodna pitanja.

U nastavku prvog dana posjeta Grabar Kitarović će zajedno sa svojim domaćinom Kiskom otvoriti slovačko-hrvatski gospodarski forum, jer je u pratnji hrvatske predsjednice u Slovačku stiglo veliko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem.

U izaslanstvu su predstavnici dvadesetak hrvatskih tvrtki, među ostalima AD Plastik, Belje, Ina Maziva, Altpro i Luka Vukovar, a cilj posjeta je jačanje suradnje između tvrtki dviju zemalja, povećanje robne razmjene i pronalaženje mogućnosti ulaganja.

Kako je uoči odlaska u Slovačku rekao Burilović, također će se nastojati pronaći načina za povećanje hrvatskog izvoza u Slovačku, osobito u području energetike i infrastrukture jer iako robna razmjena između dviju zemalja bilježi stalni rast, hrvatski izvoz u Slovačku pokriva tek nešto više od polovice uvoza iz te zemlje.
Prvi dan posjeta Slovačkoj hrvatska će predsjednica okončati susretom s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj, s kojima će se sastati u Devinskoj Novoj Vesi, gradskoj četvrti na rubu Bratislave u kojoj živi velika zajednica Hrvata, koji su se tamo počeli doseljavati još u 17. stoljeću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene