Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPSEŽNO IZVJEŠĆE

Kada se podvuče crta, sve je jasno: Istražitelji otkrili koliko je Rusija od početka invazije zaradila na nafti i plinu, a koliko potrošila na rat

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Unatoč sankcijama i padu uvoza od strane EU, Moskva je pad izvoza vješto kompenzirala rastom cijena, posebice na europskim tržištima.

U prvoj polovici godine, od početka invazije na Ukrajinu, Rusija je od izvoza nafte i plina zaradila 162 milijardi eura, a glavni kupac je Europska unija. To je otkriveno u opsežnom izvješću koje je u ponedjeljak objavio Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

"Ruska vlada je prikupila najmanje 43 milijarde eura (federalni proračun za 2021. bio je 230 milijardi eura) od poreza i carina od početka rata", procijenio je Lauri Myllyvirta, glavni autor studije finski think tanka Crea (Centar za istraživanje energenata i čistoće zraka), piše Le Monde. 

U ovoj fazi, dodao je, "ovi prihodi premašuju rusku vojnu potrošnju, koja se procjenjuje na 100 milijardi eura, dok se uništenje ukrajinske infrastrukture procjenjuje na 110 milijardi".

Razlog je rast cijena. Unatoč sankcijama i padu uvoza od strane EU-a, Moskva je pad izvoza vješto kompenzirala rastom cijena, posebice na europskim tržištima. U srpnju i kolovozu obujam izvoza bio je manji za 25 posto na godišnjoj razini, ali su prihodi porasli za 30 posto. Kao rezultat toga, uvoz plina možda je pao za 70 posto, ali prihodi od izvoza Rusije ostali su gotovo nepromijenjeni.

Tko su najveći uvoznici?

U prvoj polovici godine EU je i dalje najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva (85 milijardi eura), ispred Kine, Turske i Indije. Unutar EU-a prednjači Njemačka, a slijede je Nizozemska, Italija, Poljska i Francuska (5,5 milijardi eura).

Međutim, ova će se slika vjerojatno promijeniti u nadolazećim mjesecima. Zajedno, EU, NATO i zemlje G7 (zapravo EU, Turska i Japan) uvezle su 56 posto ruskog izvoza fosilnih goriva u srpnju i kolovozu. Ali ova brojka, iako znatna, pala je za 75 posto u odnosu na razdoblje prije invazije, posebno u Europi.

Globalno, Kina je u srpnju i kolovozu pretekla Njemačku kao najveći uvoznik goriva iz Rusije, u usporedbi s veljačom i ožujkom. Ironično, njemački uvoz pao je za 17 posto u tom razdoblju, dok je kineski uvoz porastao u istom omjeru. Hoće li Kina dodatno povećati kupnju? Autori CREA sumnjaju u to, napominjući da "Peking već kupuje gotovo sve što Rusija može isporučiti pacifičkom tržištu."

Veći uvoz zahtijevao bi duže, skuplje isporuke iz ruskih dalekih luka, što bi zahtijevalo novu infrastrukturu.

Kako bi se ograničio ruski profit zbog rasta cijena nafte i smanjila mogućnost da Zapad financira vojnu mašineriju u susjednoj joj Ukrajini, skupina G7 je prošli tjedan objavila da će podržati stavljanje cjenovnog ograničenja na naftu iz Rusije.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene