Obavijesti Video Pretražite Navigacija
196. dan rata

Zelenski objavio: "Ovaj tjedan imamo dobre vijesti". Ukrajina prvi put priznala da je napala ruske baze na Krimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je 196. dan rata u Ukrajini.

 

 
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su sankcije Zapada toj zemlji kratkovidne
  • Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres iznio je konkretne korake za demilitarizaciju područja oko nuklearne elektrane Zaporižja

Tijek događanja pratite u nastavku:

23:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da su kijevske snage ponovno zauzele nekoliko mjesta u regiji Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine od ruskih trupa, ne navodeći nikakve pojedinosti.

"Ovaj tjedan imamo dobre vijesti iz regije Harkiv", rekao je Zelenskij u redovitom večernjem obraćanju emitiranom na društvenim mrežama. Odbijajući ih imenovati, govorio je o "lokalitetima u koje se vratila ukrajinska zastava".

Promatrači su posljednjih dana izvijestili o navodnom proboju ukrajinskih snaga u regiji Harkiva, a ta se informacija nije mogla provjeriti iz neovisnog izvora.

Ukrajina od prošlog tjedna vodi protuofenzivu na jugu svog teritorija, za koju također tvrdi da postiže uspjehe, dok Moskva kaže da nanosi velike gubitke svom protivniku.

Područje Harkiva djelomično je okupirala ruska vojska. Istoimeni grad, drugi po veličini u Ukrajini, redovito je na meti smrtonosnih bombardiranja, no ruske snage ga nikada nisu uspjele zauzeti.

19:25 Glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni u srijedu je prvi put priznao da su ukrajinske snage u kolovozu izvele raketne napade na ruske baze na Krimu i zaprijetio da će to nastaviti činiti.

Ukrajina je "uspješno izvela raketne napade na neprijateljske vojne baze, točnije zračnu luku Saki", napisao je u članku koji je objavila ukrajinska javna agencija Ukrinform.

U tom je napadu poginula jedna osoba, a više je ozlijeđeno. Uništeno je streljivo za vojne zrakoplove.

Kijev nije do sada službeno priznao odgovornost za taj napad, niti za drugi čija je meta nekoliko dana poslije bilo skladište streljiva na sjeveru Krima.

"Zadaća ukrajinskih oružanih snaga za 2023." je nastaviti "premještati neprijateljstva" prema tom poluotoku, gdje Moskva ima "značajne postrojbe", dodao je.

Zalužni je ponovno zatražio od zapada da pošalje Ukrajini još dalekometnog oružja.

Ruski krstareći projektili imaju domet 2000 kilometara, a ukrajinske rakete ne veći od 100 kilometara, rekao je.

19:02 Ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija objavila je u srijedu da bi ljudi u okupiranim ukrajinskim regijama 4. studenog trebali glasati o tome žele li biti dijelom Rusije.

Andrej Turčak, glavni tajnik Jedinstvene Rusije predsjednika Vladimira Putina rekao je da bi bilo "ispravno i simbolično" održati glasanje tog datuma, na ruski državni praznik, Dan nacionalnog jedinstva.

U svakom slučaju, referendumi će se "definitivno" održati ove godine, rekao je.

Više od šest mjeseci od početka invazije, Rusija kontrolira oko petinu ukrajinskog teritorija i započela je rusificiranje okupiranih područja, uključujući izdavanje ruskih putovnica i nametanje novog školskog kurikula i TV programa.

Rusija je i na Krimu nakon okupacije 2014. organizirala takav referendum.

Ukrajina i zapadne vlade ocijenili su ga nezakonitim, a SAD je rekao da Moskva pokušava učiniti isto sada.

Dužnosnici u okupiranim dijelovima Ukrajine prije su sugerirali da će se referendumi o priključenju Rusiji održati 11. rujna, zajedno s lokalnim izborima u Rusiji.

No Ukrajina je u međuvremenu pokrenula protuofenzivu pa je to odgođeno.

Kiril Stremusov, dužnosnik proruske vlade Hersonske oblasti, rekao je da su planovi za referendum "na stanci". TASS je u srijedu prenio da je on rekao da je "solidaran" s Turčakom i da se regija priprema za glasanje 4. studenoga.

Ruskim Danom nacionalnog jedinstva obilježava se ruski otpor poljskim invazijama u 17. stoljeću. Prije toga se do 2005. na taj dan slavila obljetnica Boljševičke revolucije 1917.  

16:48 Unatoč sankcijama i padu uvoza od strane EU, Moskva je pad izvoza vješto kompenzirala rastom cijena, posebice na europskim tržištima. U prvoj polovici godine, od početka invazije na Ukrajinu, Rusija je od izvoza nafte i plina zaradila 162 milijardi eura, a glavni kupac je Europska unija. To je otkriveno u opsežnom izvješću koje je u ponedjeljak objavio Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

13:44  Litva, Latvija i Estonija postigle su dogovor o ograničavanju ulaska ruskih državljana koji stižu na njihove teritorije iz Rusije i Bjelorusije, objavili su njihovi ministri vanjskih poslova u srijedu.

Tri baltičke države trebale bi uvesti zabranu do sredine rujna, prenosi Reuters. Ulasci će se omogućiti za one koji putuju iz humanitarnih ili obiteljskih razloga, za vozače kamiona i diplomate, rekao je latvijski ministar Edgars Rinkevičs.

"U proteklih nekoliko tjedana i mjeseci dramatično su se povećali prelasci granica ruskih državljana s vizama za schengen. To je postalo pitanje javne sigurnosti, ali i moralne i političke prirode", dodao je na konferenciji za medije u Litvi.

Izravni letovi između Rusije i EU-a otkazani su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, ostavivši smanjene opcije Rusima da putuju u Uniju. 

13:00 Ukrajina razmatra mogućnost zatvaranja nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom iz sigurnosnih razloga i zabrinuta je za rezerve dizelskog goriva koje se koristi za pomoćne generatore, rekao je u srijedu vodeći kijevski stručnjak za nuklearnu sigurnost.

Ugroženo postrojenje - najveća europska nuklearna elektrana - ostaje isključeno iz ukrajinske mreže pošto su granatiranjem prekinuti vanjski električni vodovi.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje elektrane čime riskiraju nuklearnu katastrofu.

"Razmatra se opcija isključenja postrojenja, ako se pojave uvjeti koji zahtijevaju isključenje postrojenja", rekao je Oleh Korikov, vršitelj dužnosti šefa ukrajinskog Državnog inspektorata za nuklearnu regulativu, na konferenciji za novinare putem video veze.

Dodao je da postrojenje zadovoljava svoje vlastite potrebe za električnom energijom, ali da bi pomoćni dizelski generatori morali raditi ako postrojenje ostane isključeno s ukrajinske mreže, iako nije naveo vremenski okvir za tu mogućnost.

Korikov je upozorio da je izuzetno teško obnoviti zalihe dizela zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Ruski vojnici zauzeli su elektranu početkom ožujka, ali njome još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari.

"Potencijalno bismo mogli doći do situacije da nestane dizela, što bi izazvalo incident sa oštećenjem aktivnih zona reaktora, što bi rezultiralo izbacivanjem radioaktivnih tvari u okoliš", upozorio je.

"To ne bi imalo posljedice samo za teritorij Ukrajine, već i prekogranične posljedice", istaknuo je.

Zatvaranje goleme nuklearne elektrane sa šest reaktora dodatno bi opteretilo Ukrajinu koja se već priprema za zimu s nestašicom energije dok rat bjesni na njezinom istoku i jugu.

11:51 Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je na gospodarskom forumu u Vladivostoku da će Rusija prestati opskrbljivati plinom i naftom ako se nametnu ograničenja cijena ruskih energenata, piše Sky News.

Nazvao je europske pozive na ograničenje cijena ruskog plina "glupim" i rekao da će Rusija odustati od svojih ugovora o opskrbi ako Zapad nametne ograničenja cijena ruskom izvozu. 

11:00 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini. Među ostalim, u izvješću stoji kako Rusija vjerojatno planira napredovati prema Bahmutu u regiji Donbas.

"Ranije tijekom rata neuspjeh Rusije da to učini bio je jedan od temeljnih razloga lošeg učinka vojske", stoji u izvješću.

 

 

9:30 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je na Twitteru ažurirane podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici, od početka invazije na Ukrajinu poginulo je više od 50.000 ruskih vojnika.

8:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su sankcije Zapada toj zemlji kratkovidne i da predstavljaju opasnost za cijeli svijet, koji se, kako je rekao, sve više okreće Aziji.

U govoru na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku Putin je rekao da je Zapad potkopao globalnu ekonomiju "agresivnim" pokušajem nametanja svoje dominacije u cijelom svijetu.

Dodao je da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi Ukrajina mogla izvoziti žito, ali da će se problemi na globalnom tržištu hrane vjerojatno intenzivirati i da prijeti humanitarna katastrofa, piše The Guardian.

Sjedinjene Države i saveznici nametnuli su Rusiji najoštrije sankcije u modernoj povijesti zbog, kako je Putin opisuje, posebne vojne operacije u Ukrajini. Putin kaže da su sankcije slične objavi ekonomskog rata.

Pokušaj Zapada da ekonomski izolira Rusiju, jednog od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, pogurao je globalnu ekonomiju u nepoznate vode uz sve veće cijene hrane i energije.

8:35 "Naša vojna obavještajna služba bori se za Ukrajinu danonoćno. Ponosni smo i hvala vam! Sretan Dan vojne obavještajne službe Ukrajine", objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

8:30 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ukrajinski vojnici uništili važan strateški most kojim se u regiji Herson koriste ruske snage.

"Fotografije uništenog pontonskog mosta u blizini Darivke u regiji Herson. Ruske snage su se njime koristile kako bi prelazile rijeku Ingulec", navodi ukrajinska vojska.

8:25 Ukrajinske snage napale su istočni grad Balakliju u regiji Harkiv, koji drže Rusi, rekao je proruski separatistički dužnosnik, dok su ukrajinski dužnosnici oprezno govorili o odvijanju protuofenzive.

Guverner regije Luhansk Sergij Gajdaj rekao je ukrajinskoj televiziji da je protunapad u tijeku: "Naše snage uživaju određeni uspjeh, zadržimo se na tome", ali nije naveo o kojim se lokacijama radi.

Predsjednik Volodimir Zelenski jedva je spomenuo operacije u regiji Harkiv u svojem večernjem obraćanju, ali je rekao da je oboreno pet ruskih krstarećih projektila, od kojih je većina na jugu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tvrdnje ukrajinskih dužnosnika, a Rusija se nije odmah oglasila.

No, dužnosnik proruske odcijepljene Narodne Republike Doneck u utorak je iznio neobičan iskaz o borbi u Balakliji, istočnom gradu s 27.000 ljudi koji se nalazi između Harkiva i Izjuma, koji drže Rusi, grada s velikim željezničkim čvorištem kojim se Moskva koristi za opskrbu svojih snaga.

"Danas su ukrajinske oružane snage nakon dugotrajne topničke pripreme... Započele napad na Balakliju..." objavio je Daniil Bezsonov na Telegramu.

"Ukrajinske oružane snage koncentrirale su masovnu vatru na mobilne skupine Narodne Republike Doneck, koje su zauzele obrambene položaje u obližnjim šumama", naveo je.

Vadim Krohmal, član gradskog vijeća Kupjanska, grada istočno od Harkiva okupiranog posljednjih pet mjeseci, objavio je video u kojemu poziva stanovnike da ne sudjeluju u bilo kakvom referendumu o pridruživanju Rusiji koji bi okupacijske snage mogle organizirati.

"Ukrajinske oružane snage jako će brzo osloboditi Kupjansk. Mi to znamo, sigurni smo u to", rekao je Vadim i savjetovao stanovnicima da se opskrbe hranom.

Pojavljuje se malo informacija o napredovanju glavne ukrajinske ofenzive u južnoj regiji Herson. Rusija tvrdi da je odbila napad na Herson, ali Ukrajina je izvijestila o stalnom uspjehu.

"Vodimo pozicijske bitke. I već ima područja koja smo oslobodili", rekla je nacionalnoj televiziji Natalija Humenjuk, glasnogovornica južnog okruga ukrajinskih oružanih snaga, navodi se u medijskim izvješćima.

Plan za sigurnost nuklearne elektrane

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres iznio je konkretne korake za demilitarizaciju područja oko nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini, koja je pod ruskom okupacijom.

Prvi korak je da se ruske i ukrajinske snage obvežu na suzdržavanje od vojnih aktivnosti u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi i oko nje.

"Kao drugi korak, trebalo bi osigurati sporazum o demilitariziranom perimetru", rekao je Guterres Vijeću sigurnosti UN-a u utorak. "Konkretno, to bi uključivalo obvezu ruskih snaga da povuku sve vojno osoblje i opremu s tog perimetra i obvezu ukrajinskih snaga da neće ulaziti u njega", objasnio je.

"Ako provedemo demilitarizaciju, Ukrajinci će tada odmah uskočiti i uništiti cijelu stvar", rekao je novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia prije sastanka Vijeća sigurnosti.

6:00 Američki predsjednik Joe Biden čestitao je novoj britanskoj premijerki Lizz Truss na preuzimanju dužnosti u telefonskom razgovoru u kojem su se oboje čelnika obvezali na jačanje međusobnih odnosa i zauzimanje zajedničkoga stajališta protiv Rusije.

Što se događalo 195. dana rata u Ukrajini, možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene