Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hartmann: 'Velike sile žrtvovale su Srebrenicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike sile žrtvovale su Srebrenicu jer su htjele dovesti za pregovarački stol srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, rekla je bivša glasnogovornica tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte Florence Hartmann.

"Velike sile mogle su, ali nisu spriječile genocid koji su Mladićeve postrojbe bosanskih Srba izvele nad tisućama Bošnjaka u formalno zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici 1995. godine jer su na svaki način htjele dovesti Slobodana Miloševića za pregovarački stol, pa su Srebrenica i ostale zaštićene enklave u istočnoj Bosni žrtvovane kako bi Milošević osigurao da bosanski Srbi dobiju kompaktan teritorij", iznijela je Hartmann u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Delo" od subote.

Pročitajte i ovo Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris Pucnjava u Ljubljani Grad bio u blokadi Strava u susjedstvu: Stižu detalji pucnjave u Ljubljani u kojoj su ubijene dvije osobe, počinitelj je imao i bombu?

Hartmann je dala opširan intervju za vodeći slovenski dnevnik povodom objavljivanja njezine knjige "Mir i kazna", koja je već izazvala velike kontroverze i nijekanje predstavnika velikih sila da su namjerno opstruirale uhićenje ratnih zločinaca u BiH.

"U jesen 1995. Miloševića je bilo potrebno nekako uvjeriti da sjedne za pregovarački stol, a još u ljeto te godine velike su sile odlučile da će Srebrenicu žrtvovati za mir. Milošević nikad ne bi sjeo za pregovarački stol da ga tamo nije čekao poklon u obliku kompaktnog teritorija", kazala je Hartmann.

"Dio istočne Bosne nije bio pod nadzorom bosanskih Srba, a enklave Srebrenica, Goražde i Žepa bile su pod zaštitom UN-a. Zapad je znao da Srbi pripremaju velike vojne akcije, ali ih nije spriječio iako se radilo o područjima pod zaštitom. Kad je postalo jasno da će Srebrenica pasti, međunarodna je zajednica morala napraviti sve da zaštiti civilno stanovništvo, ali nije učinila ništa", rekla je Hartmann. 

Ona je dodala da je međunarodna zajednica trebala postupiti onako kako je to učinila u vrijeme hrvatske redarstvene akcije Bljesak u zapadnoj Slavoniji nekoliko mjeseci ranije, kad su postupak prema ratnim zarobljenicima i civilima kontrolirali predstavnici međunarodnog Crvenog križa i Unprofor i tako osigurali da se poštuju međunarodne norme, osobito Ženevske konvencije.

"No, to u Srebrenici nisu napravili, a kad se Milošević u studenom iste godine priključio mirovnim pregovorima (u Daytonu), već je bilo jasno što se u Srebrenici dogodilo, da je došlo do masovnih ubojstava i da se dogodio velik zločin, jer su o tome postojala brojna svjedočanstva", kazala je Hartmann.

"Unatoč tome, u pregovorima su Srebrenica i Žepa darovane Miloševiću koji je bio odgovoran za zločine, te optužen za zločine i genocid protiv čovječnosti. Srebrenica se mogla spriječiti, ali su se glavni akteri u međunarodnoj zajednici odlučili drukčije", izjavila je Hartmann za "Delo".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene