Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zona konflikta

Tko su ključni igrači na palestinskoj strani sukoba s Izraelom: Velike su razlike između Islamskog džihada, Hamasa i Fataha

Ilustracija
Ilustracija Foto: Guliver Image
Hamas, Fatah, PLO, Palestinski islamski džihad, puno je igrača koji se zalažu za isti ili sličan cilj, međutim, metode im se radikalno razlikuju i zato su se u prošlosti i međusobno sukobljavali.

Nakon što je raketirana bolnica u al Alhi svima je bilo logično zaključiti da iza napada stoji Izrael. Oni danas pak tvrde kako je za smrt stotina civila i ranjenika odgovoran Palestinski islamski džihad. Riječ je o još jednoj organizaciji koja djeluje na području Izraela i Palestine, a kako ne bi bilo zabune koja je razlika između nje i ostalih, u nastavku donosimo pregled svih aktivnih sudionika sukoba s palestinske strane.

Fatah

Fatah je palestinska socijal-demokratska stranka čiji pripadnici su ujedno i najbrojniji članovi Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Stranku je osnova Jaser Arafat isprva s ciljem oslobađanja cijele Palestine da bi kasnije prihvatio umjereniji pristup i pristao na priznavanje Izraela, ako suprotna strana prizna vlast PLO-a u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. 

Upravo taj, sekularni i realniji pristup doveo je 2007. stranku u sukob s Hamasom koji nije bio spreman na nikakve ustupke. Otkako je Hamas zavladao pojasom Gaze, a Fatah ostao na vlasti u Zapadnoj obali održava se status quo, ali sukob službeno nije okončan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljene slike Njemački kancelar trebao je napustiti Izrael kada je u zračnoj luci nastao kaos: "Nije legao na asfalt, već je otrčao do kontejnera"

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO)

Međunarodno priznata kao predstavnica palestinskog naroda, organizacija prihvaća međunarodne granice Palestine - područja Zapadne obale i pojasa Gaze koje je izrael okupirao u ratu 1967.

PLO se odrekao 1993. terorizma i drugih djela nasilja protiv Izraela, ali je nastavio sudjelovati u militantnim aktivnostima, osobito tijekom Druge intifade koja je započela 2000. i trajala do 2005. godine. Nakon što je Izrael nastavio vojnu okupaciju Gaze, protjerivanje Palestinaca iz njihovih domova i slične ilegalne aktivnosti, PLO je 2018. suspendirao palestinsko priznanje Izraela, te nakon toga zaustavio sve oblike sigurnosne i gospodarske suradnje s izraelskim vlastima.

Nakon Arafatove smrti, predsjednik Fataha, PLO-a pa tako i Palestine postao je Mahmud Abas. Nakon što je u utorak navečer raketirana bolnica u Gazi diljem Zapadne obale ljudi su izašli na ulice tražeći njegovu ostavku, smatraju da ne čini dovoljno da bi spasio svoj narod od izraelskih ratnih zločina.

Pročitajte i ovo Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Rat na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Objavljene jezive snimke napada na bolnicu u Gazi, pojavio se i novi video. Bukte prosvjedi na Zapadnoj obali, snage sigurnosti ispaljivale suzavac i šok-bombe

Palestinski islamski džihad

Skraćenog naziva PIJ, Plaestinski islamski džihad formiran je tijekom prve Intifade, tj. palestinskog ustanka protiv izraelskog ugnjetavanja 1981. godine. Nastaje kao ogranak Muslimanskog bratstva iz Egipta u kojem su u izbjeglištvu i živjeli njegovi osnivači. Pod ideološkim je utjecajem islamskog režima u Iranu, dok se povijesno financira uglavnom iz Sirije i od Hezbolaha, a od 2014. i iz Irana.

Odbacuje sporazum iz Osla koji je prije 30 godina, 1993. potpisao vođa PLO-a Arafat s Izraelom, kojim je predviđeno uzajamno priznavanje Izraela i Palestine tj. dvodržavno rješenje. 

PIJ-u je baš kao i Hamasu je cilj uspostava suverene islamske palestinske države i vojno uništenje Izraela. Brojne države i zajednice uključujući i Europsku uniju, proglasile su ga terorističkom organizacijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stotine poginulih Izrael za napad na bolnicu optužio Islamski džihad, a oni poručili: "To je laž i izmišljotina, pokušavaju zataškati masakr koji su počinili"

Hamas  

Krajem 60-ih godina skupina koja se naknadno razvila kao Hamas bila je u pojasu Gaze tek ogranak pokreta Muslimanske braće rođenog u Egiptu. Naziv Hamas arapska je kratica za "Pokret islamskog otpora".

Njegovi osnivači, a među njima je šeik Ahmed Jasin - svi su se formirali u Egiptu. U Gazi su stvorili mrežu džamija, karitativnih organizacija i škola preko kojih su dva desetljeća širili politički islam. Takvim djelovanjem konkurirali su hegemoniji PLO-a koji je je u očima Izraela bila istinski neprijatelj pa je Tel-Aviv na preteču Hamasa gledao gotovo blagonaklono.

Današnji Hamas je utemeljen tek 1987. početkom prve intifade. U svojoj povelji Hamas navodi da je Palestina zemlja islama i zagovara uništenje Države Izrael i uspostavu Palestinske islamske države. Iako velik dio zapada smatra Hamas terorističkom organizacijom, neke države poput Velike Britanije, Australije ili Egipta smatraju terorističkom organizacijom samo njegovo oružano krilo.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene