Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijunaš Andrej Kiska, novi je slovački predsjednik.


Novi slovački predsjednik bit će milijunaš i filantrop Andrej Kiska, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 99,85 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Vezani članci Slika nije dostupna Za ubojstvo predsjednika Haitija osumnjičeni bivši kolumbijski vojnici, uhićena i dvojica Amerikanaca Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Sedmi predsjednički izbori održat će se krajem prosinca: Evo koje još ključne datume treba imati na umu

Kiska je dobio potporu 59,6 posto birača, a slovački socijaldemokratski premijer Robert Fico osvojio je glasove 40,4 posto birača te je čestitao Kiski na pobjedi.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima imalo je oko 4,4 milijuna Slovaka, a birali su svog četvrtog predsjednika države od neovisnosti.
Kiska će prisegnuti 15. lipnja, pošto istekne drugi mandat aktualnom predsjedniku ljevice Ivanu Gašparoviču.

Slovačka: I s manjom potporom, premijer Fico još uvijek u prednosti!

Uspješni poduzetnik i filantrop, Kiska (51) je ponosan što nije član nijedne stranke, a 'političku neiskvarenost' u kampanji je isticao kao prednost, a ne manu.

Fico (49), predsjednik vlade od 2006. do 2010. te od 2012. godine, pobijedio je u prvom krugu izbora, 15. ožujka, s 28 posto glasova, a Kiska je dobio podršku 24 posto birača. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook