Gina Raimondo
Gina Raimondo Foto: Afp

Američki i kineski ministri trgovine razgovarali su telefonom i složili se da će promicati zdrave trgovinske odnose i surađivati kako bi se nadvladale nesuglasice, priopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo trgovine.


Obje su strane priznale važnost poslovne razmjene i komunikacije, stoji u priopćenju objavljenom nakon razgovora kineskoga ministra Wanga Wentaa i američke ministrice Gine Raimondo.

Vezani članci Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Trumpova administracija višim carinama pojačava trgovinski pritisak na Kinu Slika nije dostupna Europa i Rusija zabrinute zbog odnosa između SAD-a i Kine: ''Branit ćemo svoje interese''

"Dogovorili su se da će promicati zdrav razvoj trgovine i ulaganja te suradnje na pragmatičan način, kako bi se riješile nesuglasice", stoji u priopćenju.

Potpredsjednik kineske vlade Liu razgovarao je s američkom ministricom financija Janet Yellen, a prošloga je mjeseca održao sličnu "iskrenu razmjenu gledišta" s američkom zastupnicom za trgovinu Katherine Tai.

Dva najveća svjetska gospodarstva sukobljena su u mnogim pitanjima, a američki je Senat ovoga tjedna prihvatio niz zakona kojima je cilj jačati sposobnost zemlje da konkurira kineskoj tehnologiji, što je izazvalo snažne kritike Pekinga.

U srijedu je, međutim, predsjednik Biden povukao niz Trumpovih uredbi o zabrani TikToka i WeChata te je od ministarstva trgovine zatražio da izradi analizu sigurnosnih rizika koje predstavljaju te i slične aplikacije.