Trinaesteročlana obitelj Toljanić iz Vrbnika na otoku Krku primila je veliko priznanje. Uručena joj je nagrada za Europsku veliku obitelj godine. Nagradu im je uručio glavni tajnik Europske konfederacije velikih obitelji, a svečanosti je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović. S Katarinom Toljanić razgovarala je Barbara Štrbac.

Galerija


Hrvatska ima Europsku veliku obitelj godine, i to obitelj koja broji trinaest članova. Iako je sama nagrada u njihove ruke stigla još krajem prošle godine, zbog pandemijskih mjera tek im je sada i službeno uručena, i to u velikom stilu.

Gospođo Toljanić, dobar vam dan. Što vam ova nagrada znači?

Vezani članci Koronavirus, Crna Gora Crna Gora od petka na zelenoj listi Europske unije: ''Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji naši će građani moći putovati bez ograničenja'' Granični prijelaz EK traži ulazak Hrvatske i drugih dviju europskih zemalja u šengenski prostor: ''Činjenice i istraga pokazuju da su spremne''

Ta nagrada nam je jedno veliko priznanje i jako smo iznenađeni i počašćeni što u današnje vrijeme netko ukazuje na važnost, prvenstveno života u obitelji, ali pogotovo života u mnogobrojnoj obitelji.

Stigla je u zaista teškom trenutku za vas?

Da, stoga nam je još i draža. Istina je, težak je trenutak bio jer smo ostali bez glave naše obitelji, ali vjerujem da je i njemu isto puno srce.

Vi balansirate veliku obitelj i veliku tvrtku. Kako uspijevate?

Tu je bilo puno odricanja i morali smo prevagnuti što je bitnije. Moj je suprug uvijek govorio da se sve može kad se poslože prioriteti. Nama je prioritet bila obitelj.

Kako logistički uspijevate sve to stići?

Pa, nekad je to bilo malo teže, ipak su djeca bila malo manja, ali kako su rasla, kako su godine odmicale, već je svatko shvatio ulogu i našao svoj kotačić u cijelom mehanizmu obitelji. Samo treba puno govoriti i razgovarati. Curica je najmanja, ima tri i pol godine. I već sam i baka, mala Beatica ima osam mjeseci, to je takav tip posla u kojemu možemo svi biti uključeni. Posao je u polju, svakog zove i nitko mu se ne ogluši.

Pada li to njima teško?

Naporno zvuči, ali kad se krene, kad bude i pjesma, pa kad bude marenda dok su u polju na zraku svi zajedno, pa kad puste muziku, to bude baš prekrasno.

Imate li neku poruku za druge?

Mi to nismo ništa planirali. Jednostavno smo bili uvjereni da nas Bog vodi i, evo, ispalo je dobro.

Hvala vam lijepo na ovome razgovoru.

Hvala i vama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr